Prima pagină » Știri » François Hollande, vizită de stat în România. Iohannis: Susținem inițiativa unei Armate Europene

François Hollande, vizită de stat în România. Iohannis: Susținem inițiativa unei Armate Europene

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, la discuțiile cu delegația franceză condusă de președintele François Hollande, că vizita de stat a acestuia este un bun prilej pentru a aprofunda parteneriatul strategic România-Franța și de a discuta despre viitorul UE. Iohannis a declarat că România susține inițiativa Franței și a Germaniei de formare a unei Armate europene, considerând că aceasta nu vine să înlocuiască formatul NATO de apărare comună, ci să îl completeze. Cei doi președinți au discutat de asemenea despre aderarea la spațiul Schengen. Președintele Franței este însoțit și de o delegație de 30 de oamnei de afaceri, urmând să viziteze Laserul de la Măgurele și uzina Airbus de la Ghimbav. Hollande este al patrulea președinte francez care vizitează România după 1989, singura vizită cu rang oficial de stat de până acum fiind cea din 1991 a lui François Mitterand.

Klaus Iohannis și președintele Franței, François Hollande au susținut o declarație de presă comună în care au explicat principalele teme de discuții și concluziile la care au ajuns împreună. Cei doi șefi de stat au vorbit despre importanța parteneriatului strategic dintre România și Franța, care să continue și să se extindă pe zona de apărare. Iohannis a arătat că România susține inițiativa franco-germană de constituire a unei Armate europene comune.

Hollande este al patrulea președinte francez care vine în vizită în România după 1989, însă aceasta este doar a doua vizită clasificată oficial ca vizită de stat (cel mai înalt rang diplomatic al unei vizite de șef de stat), după cea a lui François Mitterand, din 1991. Președinții Franței au mai venit în vizite simple în România, în 1997 (Jacques Chirac) și în 2008 (Nicolas Sarkozy).

Cele mai importante declarații

Klaus Iohannis: Vizita de stat de azi este o puternică reconfirmare a importanței relației pe care o acordăm legăturii de parteneriat strategic dintre Franța și România și în cursul convorbirilor cred că putem să spunem de pe acum că avem un parteneriat strategic intensificat. 

Este o relație care constituie o prioritate de prim rang pentru România, am confirmat consecvent acest lucru în cei 136 de ani de relații diplomatice și nu numai. (…9 Între România și Franța există o relație specială, o relație privilegiată foarte solidă, cu potențial foarte generos. 
 
Împărtășim aceeași viziune despre parteneriatul strategic (…) am fost amândoi de acord și mulțumiți să intensificăm dialogul care până acum a fost în domeniul miniștrilor de externe, axat pe o colaboratre de politici Externe, un nou nivel, la nivelul miniștrilor de Apărare. 
 
Mă bucur că domnul președinte va vizita și Uzina Airbus Helicopters de la Ghimbav, un proiect de succes, care cred că va ajunge la aceleași dimensiuni ca și cel Dacia Renault. 
 
Am convenit că este important să diversificăm și potențialul în domenii de referință precum inovarea și cercetarea științifică. Vom vizita și Laserul de la Măgurele. 
 
Va fi semnat un protocol de colaborare în domeniul educației între ministereșe de resort din Franța și România. Vom acorda a atenție imporantă, sezonului cultural încrucișat, proiect comun prin care vom marca în Franța și în România centenarul României Moderne. 
 
Ne pregătim să participăm amândoi la un summit la Bratislava în care vom discuta depsre viitorul Uniunii Europene. România va participa acolo substanțial și activ la procesul de reflecție pentru găsirea de soluții pragmatice care să recâștige încrederea cetățenilor europeni. Rezultatul întâlnirilor trebuie să fie o Uniune mai flexibilă, pragmatică, mai aproape de cetățeni, trebuie să evităm fragmentarea, să ne orientăm pe acțiuni care ne unesc, nu care ne divizează. Trebuie să comunicăm mai mult, mai bine și mai inteligent despre UE.
 
Despre tematica aderării României la Schengen, am discutat foarte constructiv. În chestiunea Schengen, România este e sprijinită de Franța, am discutat, și cred că acest demers se înscrie într-unul sustenabil în cadrul UE. Tot vorbim despre viitorul UE. Trebuie să ne întrebăm ce așteaptă cetățeanul de rând de la UE. Prosperitate și securitate. Chestiunea securității externe și interne este în atenția cetățenilor europeni, mai ales a noastră, a politicienilor.
 
România nu este încă, din păcate, membră a Spațiului Schengen, așa că trebuie să ne îngrijim noi singuri de granițele noastre, dar dacă am trage o concluzie despre cum România s-a comportat în timpul crizei, cu toată modestia, am făcut față foarte bine. România acționează de multă vreme ca un membru de facto al spațiului Schengen și în acest sens, este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu.
 
Este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Evident că din motive practice, acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-odată. (…) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor românești, adică Programul PNR- securitatea în aeroporturi, este la standardele cele mai înalte europene și ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede cu atât mai bine. Ar fi în beneficiul evident al schimbului economic reciproc, ar fi în beneficiul turismului. (…) Pe scurt, da, ne simțim sprijiniți de Franța.
 
România e de acord și sprijină inițiativa franco-germană (n.r. de creare a unei Armate Europene). E clar că avem nevoie de o mai bună coordonare, de o revigorare în continuarea a industriei de apărare în Europa. România e conștientă de aceste lucruri și pregătită să participe. Nu dorim să dezvoltăm o inițiativă care înlocuiește formatul NATO, ci care vine în completarea formatului NATO, lucru care cu siguranță va duce la o îmbunătățire netă a capacității UE de a se apăra și de a interveni în zone de criză. 
 
Francois Hollande: Răspunsul meu la invitație a dumneavoastră este răspunsul la relația economică, istorică, științifică care s-a legat de-a lungul generațiilor. S-a definit un parteneriat strategic acum câțiva ani, iar această vizită de stat trebuie să-l amplifice. 
 
Împreună ne vom deplasa la Măgurele, acolo unde cercetărorii au putut să-și pună în comun cunoștințele în domeniul luminii extreme. Prin această cooperare științifică se leagă și legături industriale, prin care să se participle la construcția acestei inftrastructuri pentru că cercetătorii vor face investiții suplimentare și își vor lua angajamente noi. 
 
Al doilea exemplu, prin Uzina de la Ghimbav. Vrem să arătăm că împreună Franța și România au voința de a coopera. Dorim ca țările noastre să aibă obiective și politici comune, pentru o industrie europeană a apărării. România dorește să se deschidă, să se integreze în UE, iar Franța a însoțit-o pe aceast drum. 
 
Vom fi împreună la Bratislava și avem aceleași priorități: să-i protejăm pe europeni, să le asigurăm securitatea, să protejăm frontierele. Fiecare țară trebuie să facă un efort, și cele care sunt membre și cele care aspiră la integrare.
 
Am mărit deja numărul pazelor de frontieră, iar în următoarele luni trebuie să mărim încă o dată efectivele. Protecția frontierelor înseamnă și vapoare care pot să salveze vieți în Marea Mediterană. Iată ce pot face aceste operațiuni. Ce trebuie să facem pentru apărarea Europei: trebuie să investim mai mult. Eforturile principalelor țări europene nu sunt suficiente. Franța face o parte, e primul buget de apărare din Europa, dar trebuie să facem în așa fel încât toate țările să se implice mult mai mult. Trebuie să investim să ne asigurăm că sunt capacități, că avem tehnologii și al doilea efort pe care trebuie să îl facem, iar Franța și-a asumat unele responsabilități, e proiectarea forțelor. Iată principiile care trebuie să construiască apărarea Europei. Apărarea împotriva terorismului cere o organizare din partea europenilor care să fie diferită de cea trecută. Europa trebuie să poată să intre într-o etapă nouă, în organizarea și finanțarea apărării ei. 
 
„Este un prilej foarte bun pentru a aprofunda parteneriatul strategic”, a spus Klaus Iohannis, adăugând că în cadrul discuțiilor cu Hollande pot fi identificate și noi domenii de colaborare.

De asemenea, continuarea proiectului eruopean, în sensul de a găsi soluții bune pentru viitorul UE, este un alt subiect pe agenda discuțiilor, a mai spus Iohannis.

La rândul său, președintele Franței a declarat că este încântat de invitația de a veni la București, pentru că România și Franța împărtășesc o istorie și o cultură comune.

Declarațiile au fost făcute în cadrul discuțiilor extinse ale celor două delegații, după convorbirile tete-a-tete dintre cei doi șefi de stat.

Klaus Iohannis și Francois Hollande sunt așteptați să susțină declarații de presă comune.

François Hollande a sosit în România luni seară, în cadrul unei vizite de stat, prima de acest fel a unui președinte francez din 1991, iar în cursul dimineții de marți a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol.

Șeful statului francez va vizita apoi Laserul ELI-NP de la Măgurele, care face parte dintr-un program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.

La ora 13.00, Hollande va participa la un prânz de lucru cu premierul Dacian Cioloș. Cei doi vor vizita fabrica de elicoptere Airbus România.

De altfel, Francois Hollande va fi însoțit de aproximativ 30 de directori de companii franceze, „semn al intensității legăturilor economice cu România”, unde constructorul de automobile Dacia, filiala Renault, generează singur aproape 3 la sută din PIB, potrivit AFP.Relația dintre Franța și România, susține Parisul, ilustrează „Europa pe care ne-o dorim pentru ziua de mâine: o Europă a investițiilor, o Europă a creșterii orientate spre tehnologiile viitorului, o Europă a securității”.

Ora 9 – Francois Hollande la mormântul eroului necunoscut din Parcul Carol

Ora 9.20 – Francois Hollande se întâlnește cu Klaus Iohannis la Cotroceni

AFP: Relația dintre Franța și România ilustrează Europa pe care ne-o dorim pentru ziua de mâine”

În ochii Franței, România se diferențiază de alte state din Europa Centrală, precum Ungaria sau Slovacia, cărora șeful statului francez le-a reproșat deschis joi, fără a le numi, că nu își asumă „responsabilitatea” europeană. Și asta chiar dacă, a declarat el, Uniunea Europeană și-a deschis brațele „pentru a termina cu totalitarismul” după prăbușirea blocului sovietic.

Pe de altă parte, Parisul salută „eforturile considerabile” depuse de București pentru a pune în aplicare PNR-schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene în Europa efectuat în scopul luptei antiteroriste- pentru a combate corupția și crima organizată sau pentru a primi refugiați.

Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui François Mitterrand, în anul 1991.

Pentru a simboliza dimensiunile științifică și industrială ale relației franco-române, Francois Hollande va vizita marți dimineață Laserul ELI-NP de la Măgurele, care se află în centrul unui program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.

Aplicațiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului până la fizica materialelor, trecând prin retratarea deșeurilor nucleare.

„Sistemul de lasere va putea dezvolta o energie reprezentând 10 la sută din cea a soarelui”, a declarat pentru AFP coordonatorului proiectului ELI-NP, Victor Zamfir.

Apoi Hollande va inaugura, în cursul după-amiezii, fabrica Airbus Helicopters din Brașov, „de unde primele elicoptere ar trebui să iasă în anul 2018, cu condiția să existe rapid o comandă semnificativă”, a declarat pentru AFP Serge Durand, directorul general al acestei filiale a grupului aeronautic european.

Francois Hollande va fi însoțit de aproximativ 30 de directori de companii franceze, semn al intensității legăturilor economice cu România, unde constructorul de automobile Dacia, filiala Renault, generează singur aproape 3 la sută din PIB, transmite AFP.

Însă această vizită reprezintă de asemenea ocazia de a confirma evenimentele interculturale prevăzute pentru 2018, an al celebării centenarului României moderne, o țară marcată de o puternică tradiție francofonă. Aproximativ 15 la sută dintre români vorbesc limba lui Molière, predată la scară largă în instituțiile de învățământ din România.

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, marți, cu președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Pușcalău-Dobrovolschi, afirmând că cei doi șefi de stat vor discuta despre reconstrucția UE și relațiile franco-române.

„Marți va fi în România președintele Franței, Francois Hollande. La ora 09: 00 președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe președintele Franței, Francois Hollande, la Palatul Cotroceni. Vor fi convorbiri urmate de declarații comune de presă. Următorul moment va fi o vizită la centrul de cercetare de la Măgurele. Acolo, în prezenta celor doi oficiali se vor semna acorduri importante în domeniul educației și cercetării”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale, Mădălina Pușcalău-Dobrovolschi.

Klaus Iohannis și Francois Hollande vor participa, marți, la ora 12.00 și la Formul Economic ”Parteneriatele franco-române de viitor”.

„Un element important din program va fi la ora 12.00, prezența celor doi oficiali la Formul Economic ‘Parteneriatele franco-române de viitor’. Este un forum important în care trebuie să analizăm puțin relația dintre Franța și România din acest punct de vedere și poate că ar fi bine să precizez aici că Franța este al patrulea partener comercial al României și al cincilea investitor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale.

Obiectivul comun al acestei vizite de stat este ”necesitatea de a intensifica parteneriatul strategic între România și Franța” și aprofundarea dialogului bilateral, a mai spus Pușcalău.

„Cei doi șefi de stat vor discuta despre ceea ce se întâmplă în acest moment cu regândirea proiectului european, viziunea pentru reconstrucția acestui proiect european, ceea ce se întâmplă după momentul Brexit”, a subliniat ea.

La ora 13.00, premierul României, Dacian Cioloș, va avea un prânz oficial alături de Hollande.

La ora 15.45, președintele Franței va efectua o vizită la fabrica de elicoptere Airbus România din Brașov.

Un dineu de stat organizat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei președintelui Republicii Franceze, François Hollande, va avea loc la ora 20.00.

Citește și