Klaus Iohannis și președintele Franței, François Hollande au susținut o declarație de presă comună în care au explicat principalele teme de discuții și concluziile la care au ajuns împreună. Cei doi șefi de stat au vorbit despre importanța parteneriatului strategic dintre România și Franța, care să continue și să se extindă pe zona de apărare. Iohannis a arătat că România susține inițiativa franco-germană de constituire a unei Armate europene comune.
Hollande este al patrulea președinte francez care vine în vizită în România după 1989, însă aceasta este doar a doua vizită clasificată oficial ca vizită de stat (cel mai înalt rang diplomatic al unei vizite de șef de stat), după cea a lui François Mitterand, din 1991. Președinții Franței au mai venit în vizite simple în România, în 1997 (Jacques Chirac) și în 2008 (Nicolas Sarkozy).
Cele mai importante declarații
Klaus Iohannis: Vizita de stat de azi este o puternică reconfirmare a importanței relației pe care o acordăm legăturii de parteneriat strategic dintre Franța și România și în cursul convorbirilor cred că putem să spunem de pe acum că avem un parteneriat strategic intensificat.
De asemenea, continuarea proiectului eruopean, în sensul de a găsi soluții bune pentru viitorul UE, este un alt subiect pe agenda discuțiilor, a mai spus Iohannis.
La rândul său, președintele Franței a declarat că este încântat de invitația de a veni la București, pentru că România și Franța împărtășesc o istorie și o cultură comune.
Declarațiile au fost făcute în cadrul discuțiilor extinse ale celor două delegații, după convorbirile tete-a-tete dintre cei doi șefi de stat.
Klaus Iohannis și Francois Hollande sunt așteptați să susțină declarații de presă comune.
François Hollande a sosit în România luni seară, în cadrul unei vizite de stat, prima de acest fel a unui președinte francez din 1991, iar în cursul dimineții de marți a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Parcul Carol.
Șeful statului francez va vizita apoi Laserul ELI-NP de la Măgurele, care face parte dintr-un program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.
La ora 13.00, Hollande va participa la un prânz de lucru cu premierul Dacian Cioloș. Cei doi vor vizita fabrica de elicoptere Airbus România.
De altfel, Francois Hollande va fi însoțit de aproximativ 30 de directori de companii franceze, „semn al intensității legăturilor economice cu România”, unde constructorul de automobile Dacia, filiala Renault, generează singur aproape 3 la sută din PIB, potrivit AFP.Relația dintre Franța și România, susține Parisul, ilustrează „Europa pe care ne-o dorim pentru ziua de mâine: o Europă a investițiilor, o Europă a creșterii orientate spre tehnologiile viitorului, o Europă a securității”.
Ora 9 – Francois Hollande la mormântul eroului necunoscut din Parcul Carol
Ora 9.20 – Francois Hollande se întâlnește cu Klaus Iohannis la Cotroceni
AFP: Relația dintre Franța și România ilustrează „Europa pe care ne-o dorim pentru ziua de mâine”
În ochii Franței, România se diferențiază de alte state din Europa Centrală, precum Ungaria sau Slovacia, cărora șeful statului francez le-a reproșat deschis joi, fără a le numi, că nu își asumă „responsabilitatea” europeană. Și asta chiar dacă, a declarat el, Uniunea Europeană și-a deschis brațele „pentru a termina cu totalitarismul” după prăbușirea blocului sovietic.
Pe de altă parte, Parisul salută „eforturile considerabile” depuse de București pentru a pune în aplicare PNR-schimbul de date privind pasagerii curselor aeriene în Europa efectuat în scopul luptei antiteroriste- pentru a combate corupția și crima organizată sau pentru a primi refugiați.
Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui François Mitterrand, în anul 1991.
Pentru a simboliza dimensiunile științifică și industrială ale relației franco-române, Francois Hollande va vizita marți dimineață Laserul ELI-NP de la Măgurele, care se află în centrul unui program european de cercetare destinat dezvoltării celor mai puternice lasere din lume.
Aplicațiile vor fi multiple, de la tratarea cancerului până la fizica materialelor, trecând prin retratarea deșeurilor nucleare.
„Sistemul de lasere va putea dezvolta o energie reprezentând 10 la sută din cea a soarelui”, a declarat pentru AFP coordonatorului proiectului ELI-NP, Victor Zamfir.
Apoi Hollande va inaugura, în cursul după-amiezii, fabrica Airbus Helicopters din Brașov, „de unde primele elicoptere ar trebui să iasă în anul 2018, cu condiția să existe rapid o comandă semnificativă”, a declarat pentru AFP Serge Durand, directorul general al acestei filiale a grupului aeronautic european.
Francois Hollande va fi însoțit de aproximativ 30 de directori de companii franceze, semn al intensității legăturilor economice cu România, unde constructorul de automobile Dacia, filiala Renault, generează singur aproape 3 la sută din PIB, transmite AFP.
Însă această vizită reprezintă de asemenea ocazia de a confirma evenimentele interculturale prevăzute pentru 2018, an al celebării centenarului României moderne, o țară marcată de o puternică tradiție francofonă. Aproximativ 15 la sută dintre români vorbesc limba lui Molière, predată la scară largă în instituțiile de învățământ din România.
Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, marți, cu președintele Franței, Francois Hollande, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Pușcalău-Dobrovolschi, afirmând că cei doi șefi de stat vor discuta despre reconstrucția UE și relațiile franco-române.
„Marți va fi în România președintele Franței, Francois Hollande. La ora 09: 00 președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe președintele Franței, Francois Hollande, la Palatul Cotroceni. Vor fi convorbiri urmate de declarații comune de presă. Următorul moment va fi o vizită la centrul de cercetare de la Măgurele. Acolo, în prezenta celor doi oficiali se vor semna acorduri importante în domeniul educației și cercetării”, a detaliat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale, Mădălina Pușcalău-Dobrovolschi.
Klaus Iohannis și Francois Hollande vor participa, marți, la ora 12.00 și la Formul Economic ”Parteneriatele franco-române de viitor”.
„Un element important din program va fi la ora 12.00, prezența celor doi oficiali la Formul Economic ‘Parteneriatele franco-române de viitor’. Este un forum important în care trebuie să analizăm puțin relația dintre Franța și România din acest punct de vedere și poate că ar fi bine să precizez aici că Franța este al patrulea partener comercial al României și al cincilea investitor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Administrației prezidențiale.
Obiectivul comun al acestei vizite de stat este ”necesitatea de a intensifica parteneriatul strategic între România și Franța” și aprofundarea dialogului bilateral, a mai spus Pușcalău.
„Cei doi șefi de stat vor discuta despre ceea ce se întâmplă în acest moment cu regândirea proiectului european, viziunea pentru reconstrucția acestui proiect european, ceea ce se întâmplă după momentul Brexit”, a subliniat ea.
La ora 13.00, premierul României, Dacian Cioloș, va avea un prânz oficial alături de Hollande.
La ora 15.45, președintele Franței va efectua o vizită la fabrica de elicoptere Airbus România din Brașov.
Un dineu de stat organizat de către președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei președintelui Republicii Franceze, François Hollande, va avea loc la ora 20.00.