Frank Rose, asistentul secretarului de stat american: SUA și aliații se confruntă cu noi amenințări din partea Rusiei și Chinei. EXCLUSIV MEDIAFAX
„Potențialii noștri adversari, printre care se numără Rusia și China, dar sunt și alții, au urmărit de câteva decenii modul operațiunilor militare ale Statelor Unite și aliaților. Mai precis, ei înțeleg că Statele Unite și aliații depind de fluxurile de informații pentru activarea capabilităților militare. Iar perspectiva lor este că, dacă pot opri fluxurile de informații, pot obține un avantaj împotriva Statelor Unite și a aliaților noștri”, a declarat, într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX, Frank A. Rose, asistent al secretarului de Stat american responsabil de Controlul armamentului, Verificare și Conformare.
„Aceste capabilități nu pot fi privite separat. Toate sunt interconectate. Așa cum am mai spus, vastele sisteme din spațiu sunt foarte vulnerabile la atacuri cibernetice. (…) Ideea este că nu putem privi provocările de securitate emergente ca fiind elemente separate; sunt integrate; iar noi trebuie să ne asigurăm că, în perspectivă, vom privi provocările emergente într-o manieră integrată. Acesta este un domeniu în care este necesar să acordăm mai multă atenție”, adaugă Frank A. Rose.
Asistentul secretarului de Stat american responsabil de Controlul armamentului, Verificare și Conformare a efectuat, în perioada 12-16 decembrie, vizite oficiale în România, Belgia, Franța și Marea Britanie. Pe 12 decembrie, Frank A. Rose s-a aflat în vizită oficială la București, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai Președinției României, ai Ministerului de Externe și Ministerului Apărării.
Nu este prima dată când Frank A. Rose atrage atenția asupra riscurilor de securitate emergente. Pe 2 decembrie, într-un discurs rostit la Universitatea din Virginia, Frank Rose vorbea despre noile tipuri de amenințări asupra securității strategice, evocând, printre altele, riscurile în domeniul spațial și războaiele cibernetice. „În anul 2015, 97% dintre comunicațiile transoceanice de la nivel mondial erau efectuate prin cabluri de comunicații comerciale submarine, prin fibră optică, deținute de entități private. O eventuală defecțiune de amploare la aceste cabluri submarine ar afecta operațiuni guvernamentale esențiale și activitățile de afaceri, precum și comunicațiile, tranzacțiile financiare, logistice și transporturile. În pofida măsurilor de protecție, cablurile submarine se confruntă cu riscurile de a fi afectate de activitățile de pescuit, de operațiuni de ancorare, de calamități naturale, defectarea pieselor componente sau din cauza unui atac deliberat. Suntem preocupați că potențiali adversari ar putea căuta vulnerabilități la cablurile submarine din întreaga lume”, avertiza Frank Rose în discursul din 2 decembrie.
„Atacurile cibernetice la adresa siguranței naționale a SUA și asupra activităților economice s-au intensificat atât ca frecvență, cât și ca amploare, grad de sofisticare și severitate a impactului. (…) În plus, nu este ușor să fie identificată originea atacurilor de acest fel. După cum bine știți, Internetul este un instrument esențial pentru prosperitatea și siguranța națională a Statelor Unite”, sublinia Frank Rose în discursul rostit la Universitatea din Virginia.