Franța a identificat în total cinci filiere implicate în scandalul cărnii de cal. Numele României nu mai este menționat

Publicat: 13 03. 2013, 01:07
Actualizat: 03 07. 2013, 17:01

Guvernul francez a identificat în total cinci circuite care au dus la includerea cărnii de cal în produsele preparate din Franța, etichetate ca fiind de vită, a anunțat marți ministrul delegat al Consumului Benoit Hamon, relatează AFP.

Pe lângă filiera companiei Spanghero, de la care a pornit scandalul, „am identificat patru noi circuite, este posibil să existe și altele”, a anunțat Hamon în cadrul unei conferințe de presă în Parlamentul european de la Strasburg.

Acesta a precizat că serviciile sale nu dispun de niciun element pentru a suspecta companiile vizate de aceste noi patru circuite că și-au înșelat intenționat consumatorii. Acestea ar putea să fie și ele „victime” ale furnizorilor de carne.

Două dintre aceste filiere vizează companii care au anunțat deja că au detectat carne de cal în produsele lor: este vorba de fabricantul conservelor de carne de vită Covi și Gel Apes, furnizor al mărcilor William Saurin și Panzani, a precizat Hamon.

În alte două cazuri, prezența cărnii de cal este marginală, a adăugat acesta.

Ministrul a mai declarat că testele ADN practice pe eșantioanele din produsele preparate prelevate din magazine au dezvăluit inițial o puternică prezență a cărnii de cal (în nouă teste din zece), însă că la a doua testare această rată a scăzut puternic (din cele 40 de teste ale seriei a doua, doar două conțineau carne de cal).

„Cu cât facem mai multe teste, cu atât găsim mai puțină carne de cal, este încurajant”, a comentat Hamon.

Atunci când scandalul cărnii de cal din alimentele preparate prezentate ca fiind de vită a izbucnit, principala filieră descoperită trecea pe la un comerciant din Olanda, pentru a se încheia cu Spanghero.