Fratele lui Elan Schwartzenberg și Monica Hoffman, urmăriți penal în legătură cu preluarea Realitatea Media
Nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg și Monica Hoffman – fratele și o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracțiuni ce au avut ca scop influențarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA și preluarea acesteia, potrivit DNA.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează, într-un comunicat remis luni seară, că, până în acest moment al cercetărilor din acest dosar, s-a început urmărirea penală față de Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe și Carmen Stăncescu, referitor la „implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în 2011 și 2012, învinuiții, aparent acționari majoritari sau acționari minoritari, au derulat acțiuni infracționale pentru influențarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influențării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA și preluării controlului asupra acesteia, susțin anchetatorii.
„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiții din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanțelor care determina schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri”, arată DNA.
Potrivit procurorilor anticorupție, din probele administrate în cauză a rezultat că aceștia au acționat pe două paliere.
Astfel, pe un palier, „demersurile infracționale au fost derulate de un învinuit care, deși avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron și a solicitat intrarea în insolvență. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC Realitatea Media SA și, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media”, susține DNA.
Potrivit probelor administrate, suma inițială de cinci milioane de euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut, precizează sursa citată.
„Pe un alt palier, demersurile infracționale au fost derulate și de alte persoane – acționari minoritari – care, în complicitate cu persoane fizice și persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acționariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerțului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești”, mai arată anchetatorii.
În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte, a mai arătat DNA, care a precizat că învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile.
Procurorii DNA au făcut, luni, percheziții domiciliare în 35 de locații din București, fiind emise mandate de aducere pentru 16 persoane. Unele dintre percheziții au fost făcute la imobile deținute de Fabian Schwartzenberg, Monica Hoffman și Maricel Păcuraru.
Surse judiciare au declarat că ancheta are legătură și cu dosarul dispariției lui Codruț Marta – șeful de cabinet al fostului președinte ANAF Sorin Blejnar.
DNA a arătat, într-un comunicat de presă, că procurorii Secției de combatere a corupției fac cercetări într-o cauză penală complexă ce vizează săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care trafic de influență, spălarea banilor proveniți din evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare, în care sunt implicate peste 30 persoane fizice și mai multe persoane juridice.
„Potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro”, a precizat DNA.