Prima pagină » Știri » Fratele lui Rareș Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Și-au asumat toți riscuri

Fratele lui Rareș Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Și-au asumat toți riscuri

Fratele lui Rareș Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Și-au asumat toți riscuri
Fratele lui Rareș Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Și-au asumat toți riscuri

Familiile celor opt militari morți în accidentul aviatic din localitatea sibiană Stejăriș s-au adunat, sâmbătă dimineață, la Academia Forțelor Terestre din Sibiu. Au fost convocați aici de ministrul Apărării, Mircea Dușa, care a vrut să le transmită personal condoleanțe, să le comunice măsurile care s-au luat pentru oficierea unui serviciu militar și religios la Sibiu, dar și demersurile care se fac pentru transportul sicrielor în localitățile de unde erau militarii.

Mircea Dușa a ajuns la Sibiu după ora 10.00 și mai bine de o oră a avut o întrevedere privată cu membrii familiilor. La plecarea ministrului, oamenii au plecat și ei, rând pe rând, din incinta Academiei.

Pe scările instituției și în curtea acesteia și-au spus unii altora cuvinte de încurajare. S-au îmbrățișat, cu ochii în lacrimi, uniți de aceeași durere: pierderea celor dragi. Puțini au fost cei dispuși să răspundă întrebărilor jurnaliștilor. Cei mai mulți au ieșit pe poarta unității militare și s-au îndreptat, tot cu ochii în lacrimi, către mașinile cu care veniseră.

„Vrem doar să ne plângem morții. Lăsați-ne să ne plângem morții”, a spus una dintre soțiile militarilor decedați.

Printre cei care au participat la întrunirea de la Academia Forțelor Terestre au fost și tatăl și fratele lui Rareș-Cosmin Moldovan, căpitanul medic mort în accident.

Bătrânul a avut tot timpul ochii în lacrimi, găsindu-și cu greu cuvintele pentru a-și exprima durerea.

„Este foarte greu”, a spus el.

La rândul său, fratele lui Rareș Moldovan a povestit că acesta a iubit foarte mult Armata și doar asta și-a dorit să facă.

„Gândiți-vă că era în Armată de la 14 ani. A făcut Liceul Militar, apoi școala și apoi a lucrat în Armată. Asta a vrut el să facă. Era un om care ajuta pe toată lumea. Îi plăcea să ajute lumea. Dacă îi cereai un lucru, făcea două lucruri pentru tine”, a povestit fratele lui Rareș Moldovan.

El l-a descris pe fratele său ca fiind un om vesel, plin de viață, plin de dragoste de oameni.

„Ministrul ne-a spus că mâine (duminică – n.r.) este ceremonialul și că apoi o să plece sicriele ca să fie înmormântați. Atât ne-a spus, mai mult nu putea nici dânsul. E o tragedie, altceva nu știu ce să spun”, a afirmat fratele lui Rareș Moldovan.

Întrebat dacă consideră că fratele său a avut o meserie periculoasă, el a răspuns: „Având în vedere cât de vechi sunt aeronavele… Și-au asumat toți riscuri, cu toate astea… parcă fiecare dintre noi știe când pleacă dimineața… asta nu face durerea mai mică. Tot doare”.

Rareș Moldovan era originar din Turda, dar locuia în Cluj-Napoca, acolo unde va fi transportat sicriul, în cursul zilei de duminică.

El era căsătorit de mai bine de cinci ani și avea o fetiță de trei ani.

„Rămâne singură”, au spus atât fratele, cât și tatăl lui Rareș Moldovan.

Cele mai apropiate rude ale militarilor morți au fost chemate și la Laboratorul de Medicină Legală (LML) din Sibiu pentru identificarea cadavrelor. De asemenea, oamenilor li s-a comunicat că se vor preleva probe ADN pentru ca identificarea să fie corectă și exactă, mai ales în condițiile în care trupurile au fost în mare parte carbonizate.

La LML Sibiu a fost toată ziua agitație mare, dar nimeni nu a anunțat deocamdată dacă autopsiile au fost sau nu finalizate.

În cursul zilei de duminică, trupurile neînsuflețite vor fi transportate de la LML Sibiu la Academia Forțelor Terestre, unde va avea loc un ceremonial militar și religios, iar de acolo, sicriele vor fi transportate către localitățile de domiciliu ale militarilor morți sau oriunde doresc familiile acestora.

Elicopterul militar care s-a prăbușit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriș, aflată între localitățile Laslea, Mălâncrav și Iacobeni din județul Sibiu, aparținea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supraviețuitori au preluați de un elicopter SMURD și duși inițial la UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș.

Citește și