Frăția Bacilor Ardeleni: Cinci fermieri o asociație s-au înfrățit să facă brânză artizanală
Ștefan Moldovan, fermier din comuna Mociu și inițiator al proiectului Frăția Bacilor Ardeleni, a declarat, joi, corespondentului Mediafax că ideea înființării asociației a venit din dorința comunității locale de a consuma brânzeturi artizanale.
„Am lansat, joi, asociația Frăția Bacilor Ardeleni, deoarece creșterea vacilor de lapte sau a oilor este o afacere greu de susținut de micii producători, așa că ne-am gândit cum am putea facilita utilizarea la comun a laptelui provenit din fermele noastre. Ideea înființării Frăției Bacilor Ardeleni a venit din dorința comunității locale de a consuma brânzeturi artizanale. Noi am răspuns acestei dorințe prin unirea forțelor, valorilor și respectului nostru pentru muncă, animale și natură. Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forțele și ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Asociația are la bază conceptul de lanț scurt iar parteneriatul dintre noi presupune colectarea laptelui de la membrii săi și transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute într-o rețea de magazine din județ”, a spus Moldovan.
Laptele este colectat de la fermierii locali, parteneri în cadrul „Frăției Bacilor Ardeleni”, iar apoi este procesat în fabrica de la Mociu a familiei Moldovan.
Aici este produsă o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă și de oaie precum telemea de vacă, de oaie și mixtă, brânză de burduf, cașcaval, cremă de brânză și rulade de brânză și șuncă după rețete tradiționale care vor purta eticheta „Atelierul de Lapte”.
Capacitatea de procesare a fabricii din Mociu este de 1.500 de litri de lapte zilnic, dar se estimează că va ajunge în perioada următoare la 2.500 de litri de lapte pe zi.
Pentru a asigura lapte de cea mai înaltă calitate, fermierii din „Frăția Bacilor Ardeleni” cresc animalele în natură, libere, în sisteme semideschise, hrana acestora fiind naturală și echilibrată pentru a se asigura că laptele și brânzeturile au un gust autentic și natural.
Conform ultimelor date de pe piața lactatelor, consumul de brânzeturi în România depășește 100.000 de tone anual, studiile arătând că jumătate dintre români consumă brânzeturi de 1-3 ori pe săptămână, iar 4 din 10 includ acest aliment în meniul zilnic.