Prima pagină » Știri » FRAUDĂ URIAȘĂ. Scandal financiar imens: 2 miliarde de euro evaporate din conturile Wirecard au isterizat bursele / Acuzat că a „scos” suma din pix, fostul CEO al companiei s-a predat poliției

FRAUDĂ URIAȘĂ. Scandal financiar imens: 2 miliarde de euro evaporate din conturile Wirecard au isterizat bursele / Acuzat că a „scos” suma din pix, fostul CEO al companiei s-a predat poliției

FRAUDĂ URIAȘĂ. Scandal financiar imens: 2 miliarde de euro evaporate din conturile Wirecard au isterizat bursele / Acuzat că a „scos” suma din pix, fostul CEO al companiei s-a predat poliției

Markus Braun, fost director general al procesatorului de plăţi electronice Wirecard, companie care are un birou și în România  a fost reţinut de poliţia din Germania după ce autoritățile au descoperit că nu mai puțin de 1,9 miliarde de euro s-au „evaporat” din bilanț. Braun este acuzat de manipulare a registrelor contabile şi a veniturilor companiei pentru a o face să pară mai atractivă pentru investitori şi pentru clienţi.

Wirecard a anunţat că cele 1,9 miliarde de euro lipsă din bilanţ ar putea chiar să nu fi existat şi că în prezent caută să vândă sau să închidă o parte din business ca să evite o criză de numerar, noteză CNN.

Braun s-a predat luni seară, urmând ca un judecător să decidă marţi dacă fostul CEO al Wirecard va rămâne în arest

Acţiunile Wirecard au crescut cu 15% în urma acestui eveniment după ce joi, când Wirecard a anunţat că lipsesc 1,9 miliarde de euro din contabilitate, acţiunile s-au prăbuşit cu 65%. Vineri, prăbuşirea a fost de 35% după ce două bănci din Asia, care ar fi putut avea banii lipsă, au negat orice relaţie cu compania germană. Tot vineri, CEO-ul Wirecard a demisionat iar agenţia de rating Moody’s a acordat ratingul „junk“

Procurorii au spus că Braun ar fi putut acționa în cooperare cu alți infractori

Procurorii din Munchen au confirmat că Braun, fostul director general al Wirecard, a fost arestat sub suspiciunea că ar fi umflat bilanțul și vânzările companiei de plăți digitale prin tranzacții false, pentru a-l face mai atractiv pentru investitori și clienți. Scandalul a izbucnit săptămâna trecută, când Wirecard a spus că auditorul său, EY, nu a putut localiza fondurile în conturi și a refuzat să le înscrie pe rezultatele financiare ale companiei. Situația ridică întrebări cu privire la modul în care autoritățile de reglementare și auditorii companiei ar fi putut rata neregulile contabile,  deja comparată cu celebrul caz Enron, gigantul energetic american care a dat în faliment în 2001.

Braun va fi eliberat din arest marți pe cauțiune de 5 milioane de euro (5,7 milioane de dolari)

Braun și-a dat demisia din funcția de CEO vineri, sugerând că Wirecard în sine ar fi putut fi victima unei fraude masive. Jan Marsalek, membru al consiliului de administrație și ofițer de funcționare al companiei, a fost concediat luni.
Fondată în 1999, Wirecard a fost considerată cândva una dintre cele mai promițătoare firme tehnologice din Europa. Procesează plăți pentru consumatori și întreprinderi și vinde servicii de analiză a datelor. Compania are aproape 6.000 de angajați în 26 de țări din întreaga lume.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și