Prima pagină » Știri » Freedom House România: Magistrații trebuie să dea dovadă de maturitate în tratarea evenimentelor recente privind CSM

Freedom House România: Magistrații trebuie să dea dovadă de maturitate în tratarea evenimentelor recente privind CSM

Freedom House România: Magistrații trebuie să dea dovadă de maturitate în tratarea evenimentelor recente privind CSM
Freedom House România, Expert Forum și alte patru ONG-uri susțin într-un comunicat public că alegerile de la CSM s-au desfășurat legal și că Oana Hăineală chair dacă este procuror poate conduce consiliul. " Facem apel către magistrații români să pondereze excesele ultimelor zile și să nu vulnerabilizeze Consiliul Superior al Magistraturii în această perioadă când se pune în discuție modificarea Constituției, inclusiv pe aspecte care țin de justiție", se arată în comunicat

Freedom House România, Expert Forum și alte patru ONG-uri susțin într-un comunicat public că alegerile de la CSM s-au desfășurat legal și că Oana Hăineală poate conduce consiliul chiar dacă este procuror. 

„Facem apel către magistrații români să pondereze excesele ultimelor zile și să nu vulnerabilizeze Consiliul Superior al Magistraturii în această perioadă când se pune în discuție modificarea Constituției, inclusiv pe aspecte care țin de justiție”, se arată în comunicat.

Freedom House România susține că alegerea unui procuror în fruntea CSM este perfect legală. ONG-ul solicită consiliului să adopte norme interne care să oblige membri CSM să-și anunțe candidaturile din timp. Una din criticile celor care contestă alegerile de la CSM din 4 ianuarie este și faptul că membri CSM care au candidat și-au anunțat intenția cu foarte puțin timp înainte de ședință.

Pe 4 ianuarie, CSM a ales ca președinte, în premieră, un procuror, pe Oana Hăineală. Câteva asociații ale magistraților au contestat alegerile în baza unei cutume care spune că CSM poate fi condus doar de un judecător. „De asemenea, membrii sunt liberi să-și exprime, prin vot, preferința pentru unul dintre candidații care participă la alegerile pentru funcțiile de conducere, neexistând un mandat imperativ care să oblige toți judecătorii să voteze un judecător sau toți procurorii să voteze un procuror.  Dacă lucrurile ar sta altfel, legiuitorul ar fi prevăzut, de bună seamă, că funcția de președinte nu ar putea fi ocupată decât de un judecător, atâta timp cât judecătorii sunt mai mulți decât procurorii”, susține Fredom House.

Autor

Citește și