Prima pagină » Știri » Fregata „Regele Ferdinand” participă la o acțiune împotriva pirateriei navale în Golful Aden

Fregata „Regele Ferdinand” participă la o acțiune împotriva pirateriei navale în Golful Aden

Fregata
Fregata "Regele Ferdinand" a părăsit, miercuri, Portul Constanța pentru a participa, timp de aproximativ trei luni, la o acțiune de luptă împotriva pirateriei navale în Golful Aden, intitulată "Atalanta", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Fregata „Regele Ferdinand” a părăsit, miercuri, Portul Constanța pentru a participa, timp de aproximativ trei luni, la o acțiune de luptă împotriva pirateriei navale în Golful Aden, intitulată „Atalanta”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanților Statului Major al Forțelor Navale, aceasta este prima participare a unei nave românești la o misiune desfășurată la peste 3.000 de mile marine față de țară și, totodată, prima participare la o operație antipiraterie.

Tot în premieră, o fregată va participa la o misiune internațională având la bord un elicopter Puma Naval.

Nava este comandată de comandorul Mihai Panait și va avea la bord pentru această misiune un echipaj format din 236 de marinari.

În anii anteriori, fregata „Regele Ferdinand” a mai participat, sub comandă NATO, în Marea Mediterană, la Operațiunea „Active Endeavour”, pentru monitorizarea traficului naval și aerian în scopul combaterii traficului ilegal și la Operațiunea „Unified Protector” de impunere a embargoului împotriva Libiei.

Ceremonialul organizat la plecarea navei în misiune a avut loc, miercuri dimineață, în dana Portului Militar Constanța, fiind prezente importante oficialități militare, dar și reprezentanți ai autorităților locale, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și membri ai familiilor echipajului.

Fregata va reveni în portul Constanța în 14 decembrie.

Fregata „Regele Ferdinand” are un deplasament de 4.900 de tone, o lungime de 148,2 metri, lățimea de 14,75 metri și un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri și dispune de o autonomie de 4.500 de mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele electrice de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW.

Citește și