FRIEDRICH NIETZSCHE, omagiat cu Doodle la 169 de ani de la naștere. FRIEDRICH NIETZSCHE, omul care a spus că Dumnezeu a murit

FRIEDRICH NIETZSCHE, omagiat cu Doodle la 169 de ani de la naștere. FRIEDRICH NIETZSCHE, omul care a spus că Dumnezeu a murit
Publicat: 15/10/2013, 10:49
Actualizat: 09/08/2014, 01:57

FRIEDRICH NIETZSCHE Google Doodle.FRIEDRICH NIETZSCHE, născut FRIEDRICH Wilhelm NIETZSCHE, cel mai important filosof al secolului al XIX-lea, este omagiat azi de Google printr-un Doodle.

FRIEDRICH NIETZSCHE s-a născut pe 15 octombrie 1844, la Rocken, în Germania, într-o familie protestantă, tatăl său fiind pastor. În tinerețe, FRIEDRICH NIETZSCHE se confruntă cu problema credinței în Dumnezeu și tinde mai degrabă spre ateism, lucru care se va reflecta în gândirea și scrierile ulterioare ale lui FRIEDRICH NIETZSCHE.

FRIEDRICH NIETZSCHE studiază la Universitatea din Leipzig, iar lectura unui volum de Arthur Schopenhauer îl determină să se îndrepte spre filosofie. La doar 25 de ani, FRIEDRICH NIETZSCHE este numit profesor la Universitatea din Basel și primește cetățenia elvețiană. FRIEDRICH NIETZSCHE studiază filosofia antică greacă, în special pe Heraclit și Empedocle. Din motive de sănătate, FRIEDRICH NIETZSCHE abandonează învățământul universitar și, începând din 1879, se mută pe rând în Veneția, Torino, Nisa și Engadin, căutând o climă prielnică. În 1882, FRIEDRICH NIETZSCHE o cunoaște pe Lou von Salome, pe care o cere în căsătorie, fiind însă refuzat. În același an, aflat la Nisa, FRIEDRICH NIETZSCHE începe să scrie lucrarea sa monumentală, „Așa grăit-a Zarathustra”, apărută în 1885. În 1888, FRIEDRICH NIETZSCHE se mută la Torino, unde scrie „Amurgul idolilor” și „Ecce homo”.

Filosofia lui FRIEDRICH NIETZSCHE gândește reevaluarea filozofiei și artei Greciei din perioada istorică cea mai veche, în defavoarea clasicismului, văzut ca afirmare a viziunii raționale și, în consecință, decadent. FRIEDRICH NIETZSCHE critică valorile fundamentale ale societății ultra-raționalizate în care trăia, ajungând la negarea principiilor enciclopediste ce exclud vitalismul existenței.

Conceptul de „voință de putere” joacă un rol central în gândirea lui FRIEDRICH NIETZSCHE, în măsura în care acesta este pentru el – în sens metafizic – un instrument pentru înțelegerea lumii: „esența cea mai intimă a existenței este voința de putere”.

FRIEDRICH NIETZSCHE a dorit să restructureze societatea criticând aspectele culturii moderne, ale filozofiei oficiale universitare, negând ideile de civilizație și acelea ale democrației. Pentru FRIEDRICH NIETZSCHE, doar arta este singurul factor care justifică viața.

FRIEDRICH NIETZSCHE este cel care a spus că Dumnezeu e mort, idee care a primit două interpretări majore: prima susține faptul ca FRIEDRICH NIETZSCHE vorbește despre moartea Dumnezeului creștinilor, iar a doua interpretare vorbește despre moartea Dumnezeului filosofilor.

Considerat un filosof vitalist, FRIEDRICH NIETZSCHE propovăduiește toate virtuțile omului sănătos, ale omului plin de vigoare, ale omului stăpân pe instinctele sale, ale omului care știe să susțină pe umerii săi libertatea.

Se consideră că precursorul lui FRIEDRICH NIETZSCHE ar fi fost Schopenhauer, care prin lucrarea Lumea ca voință și reprezentare îl determină pe Nietzsche să „îndrepte” conceptul de voință, alăturându-l puterii care devine esențială în afirmarea individului. După o interpretare a lui Constantin Noica. Heidegger ar duce conceptul mai departe vorbind despre voința ca voință.

Pe 3 ianuarie 1889, asistând la biciuirea și agonia unui cal în plină stradă, la Torino, FRIEDRICH NIETZSCHE are prima criză de nebunie, având manifestări delirante și considerându-se Dionysos sau Iisus. FRIEDRICH NIETZSCHE este îngrijit până la sfârșitul vieții de sora sa. FRIEDRICH NIETZSCHE moare pe 25 august 1900, la Weimar, în Germania.

FRIEDRICH NIETZSCHEeste considerat precursorul curentului postmodernist prin ideea ca nu există un centru de la care se revendică toate valorile general umane. Fărâmițarea valorilor prin filiera nietzscheană s-a impus ca un concept major în curentul postmodernist.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?