Prima pagină » Știri » FRONTIERE. Criza coronavirusului redeschide dezbaterea Schengen pentru România, Croația și Bulgaria

FRONTIERE. Criza coronavirusului redeschide dezbaterea Schengen pentru România, Croația și Bulgaria

FRONTIERE. Criza coronavirusului redeschide dezbaterea Schengen pentru România, Croația și Bulgaria

Conducerea în Europa în timpul unei pandemii poate însemna cozi lungi și controale de frontieră stricte. Cu noile orientări ale UE, multe țări caută să redeschidă frontierele, în special pentru a stimula industria turistică.

Vicepreședintele UE, Margaritis Schinas, a declarat că recomandările sunt foarte clare

„Aveți dreptate spunând că  am fost, în recomandările noastre turistice și de călătorie, prea prescriptivă. Nu credem că aceasta este misiunea Comisiei de a dicta de la Bruxelles, o singură abordare se potrivește tuturor, să dea o dată care să se potrivească tuturor. Când vine vorba de deschiderea zonelor de turism, de călătorie și ospitalitate, nu există loc pentru discriminare și fiecare măsură luată trebuie să se bazeze pe orientările noastre și trebuie să fie nediscriminatorie.

Permiteți-mi să vă dau un exemplu despre granițe. Nu există nicio cale ca revenirea la normalitatea Schengen din restricțiile existente în granițele noastre interne să fie înlocuită cu un fel de mini-Schengens regional care fragmentează piața noastră unică și discriminează statele membre care nu sunt membre. Acest lucru nu este posibil. Dimpotrivă, este posibil, după cum recomandă Comisia, ca regiunile și statele membre care au înregistrări epidemiologice similare să poată utiliza într-adevăr această fază intermediară de a începe ridicarea restricțiilor la frontiera internă într-un mod ordonat și nediscriminatoriu – și mai ales – un mod sigur, atât pentru călători, cât și pentru turiști”, a declarat vicepreședintele UE, potrivit Euronews.

România, Bulgaria și Croația sunt țările care nu aparțin zonei de liberă circulație Schengen

Criza coronavirusului le-a oferit membrilor Schengen un gust al realității dure a călătoriilor din țări non-Schengen, potrivit europarlamentarului român Dragoș Tudorache (RENEW).

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni pentru toți cetățenii UE, s-a întâmplat pentru cetățenii României, Bulgariei, Croației în ultimii 12 ani, 13 ani ,a susținut Dragoș Tudorache, europarlamentar liberal român.

România și Bulgaria s-au alăturat UE în 2007, dar preocupările privind statul de drept au afectat progresele lor. Croația, care a aderat la UE în 2013, a trecut la etapele următoare ale procesului, Comisia le-a felicitat în octombrie 2019.

Tudorache solicită un mesaj politic, un semn, ca cei de pe lista de așteptare Schengen pot fi luați în considerare pentru admitere în zona Schengen.

Parlamentul European și Comisia Europeană consideră că aceste trei țări sunt pregătite din punct de vedere tehnic (pentru integrare), dar unele state membre, precum Franța și Olanda, au împiedicat acest lucru, mai punctează Euronews.

Autor

Citește și