Fructele din care se fac cele mai gustoase gemuri. De unde se culeg și ce proprietăți au pentru sănătate
O familie din localitatea Porumbeni, județul Mureș, a dat lovitura anul acesta cu un fruct de sezon din care se prepară cele mai bune gemuri. Este vorba despre măceș, care creşte în voie pe aceste meleaguri, spre bucuria localnicilor care încep să îl culeagă.
Cei doi soți produc pasta de măceşe nu doar pentru pentru consum propriu, ci şi pentru rude și vecini.
Şi în pieţe măceşele sunt căutate, mai ales că sunt și o sursă de vitamine benefice atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari, spun specialiştii. O sticlă de doi litri de pastă de măceşe ajunge să coste chiar și 25 de lei.
”El are nişte efecte extraordinare, atât în sistemul digestiv, în partea de refacere a organismului”, spune doctor inginer Liviu Todoran, specialist în alimentație.
Cum și când se pot utiliza fructele măceșului?
Fructele se pot consuma atât proaspete, cât și uscate sau transformate în gemuri, siropuri etc.
Tot fructele, partea cea mai importantă a plantei din punct de vedere terapeutic, se pot utiliza sub formă de tratamente naturiste (ceaiuri, tincturi, siropuri de măceșe), indicate pentru:
- Prevenirea afecțiunilor respiratorii de sezon;
- Reglarea tranzitului intestinal (în caz de diaree);
- Stimularea sistemului imunitar la copii și adulți;
- Cicatrizarea leziunilor cutanate (tăieturi, julituri etc.);
- Acoperirea carențelor de vitamine;
- Reducerea febrei, în cazul infecțiilor respiratorii;
- Eliminarea toxinelor și acidului uric (în gută și reumatism);
- Îmbunătățirea circulației periferice etc.