Prima pagină » Știri » FRUCTELE ȘI LEGUMELE vor „dispărea” de pe tarabele din Marea Britanie, dacă angajații din estul Europei nu vor veni să lucreze la ferme. România, una din cele mai râvnite „piețe”

FRUCTELE ȘI LEGUMELE vor „dispărea” de pe tarabele din Marea Britanie, dacă angajații din estul Europei nu vor veni să lucreze la ferme. România, una din cele mai râvnite „piețe”

FRUCTELE ȘI LEGUMELE vor „dispărea” de pe tarabele din Marea Britanie, dacă angajații din estul Europei nu vor veni să lucreze la ferme. România, una din cele mai râvnite „piețe”

Marea Britanie are nevoie urgentă de 90.000 de muncitori pentru a culege culturile agricole, altfel legumele și fructele „vor muri”, avertizează o organizație caritabilă.

Cursele charter sunt necesare pentru a aduce muncitori agricoli din estul Europei, în regim de urgență, altfel fructele și legumele vor rămâne neculese pe câmpurile agricole din Marea Britanie, a fost avertizat guvernul, potrivit The Guardian.

Unele ferme mari au închiriat deja avioane pentru a aduce muncitori din estul Europei. Pe de altă parte, organizațiile agricole și agențiile de recrutare spun că, în contextul unei lovituri dure aplicate sectorului agricol de criza coronavirusului, guvernul trebuie să acționeze și să organizeze zborurile.

Marea Britanie are nevoie de zeci de mii de străini! România nu are avioane

Englezii au nevoie de 90.000 de oameni și asta în câteva săptămâni! Unul din furnizorii-cheie, organizația Concordia, dorește să aducă 10.000 de muncitori – jumătate din UE și restul din Rusia, Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia și Barbados. Dar toate țările non-UE sunt închise. Miercuri, într-o mutare-surpriză, Ucraina a extins starea de urgență de pe 2 aprilie până pe 23 aprilie!

Stephanie Maurel, director executiv al Concordia, a declarat: „Procesul nostru de recrutare în UE este blocat, ceea ce ne lasă doar cu Lituania, care are granițele închise, România, care NU are avioane și Bulgaria, ultima fiind o mică rază de lumină pentru noi”.

Chiar dacă și Bulgaria este într-un lockdown din cauza Covid-19, angajații din agricultură sunt considerați angajați-cheie și se pot deplasa în țară. Dar cele mai multe companii aeriene care operează în Bulgaria – inclusiv EasyJet – au avioanele la sol. În urmă cu o săptămână, într-o zi de sâmbătă, un zbor Wizz Air a adus 450 de muncitori.

„Vorbim despre avioane tip charter, pentru a aduce angajați”, a declarat Maurel. „Costă 10.000 de lire pe ora de zbor, cu 229 de oameni la bord – 45.000 lire din Sofia până la Londra sau 250 euro de persoană”.

Maurel, care a declarat că planul a fost discutat activ atât de Asociația Națională a Fermierilor și Asociația Furnizorilor de Forță de Muncă, a declarat că guvernul trebuie să ofere explicații urgente.

„Dacă eu ofer rezerve și garanții pentru a asigura un zbor charter, trebuie să știu că poate decola”, a spus Maurel.

Ferme aproape de faliment

Unele ferme se confruntau cu probleme chiar și înainte de criza Covid-19. Muncitorii sezonieri nu mai erau atrași de munca peste hotare, deoarece economiile est europene „duduiau”.

„Din cauza pieții foarte limitate, am pierdut deja multe ferme”, a spus Maurel. „Asta va duce la falimentul altora. N-o să mai avem fructe și legume la aprozar. Culesul sparanghelului și fasolei începe în câteva săptămâni, al castraveților în aprilie, al roșiilor în tot anul. În mai avem fructe moi – căpșuni, zmeură. Salatele sunt în pământ din decembrie”.

Nick Marston, președintele British Summer Fruits, care reprezintă crescătorii de fructe moi, a recunoscut că industria a intrat într-o fază „fără precedent”.

Angajați din România și Bulgaria

Anul trecut, 98% dintre culegătorii de fructe – considerați acum „angajați-CHEIE” – au provenit din afara Marii Britanii, cei mai mulți din ROMÂNIA și BULGARIA! Fermierii britanici au contactat firmele din domeniul horeca pentru a angaja personalul concediat în urma crizei coronavirusului.

Site-ul BSF oferă o hartă interactivă cu zonele agricole din Marea Britanie în care pot lucra angajații străini. „Suntem foarte optimiști în legătură cu capacitatea rezidenților din Marea Britanie de a ne ajuta”, a declarat Marston. „E posibil să fie oameni din estul Europei, care lucrau aici, în sectorul de ospitalitate, care sunt tineri și nu au multe relații și vor să lucreze pe un salariu rezonabil, în condiții rezonabile”

Autor

Citește și