FSLI propune recunoașterea prin lege a statutului de autoritatea publică a dascălilor, atunci când se află la catedră și când își îndeplinește atribuțiile de serviciu.
Aceasta ar însemna o protecție a cadrelor didactice în fața elevilor și părinților, pentru a putea fi pedepsite eventualele abuzuri la care este, uneori, supus personalul din învățământ, arată federația sindicală.
Astfel, în cazul unei infracțiuni împotriva unui cadru didactic, urmărirea penală s-ar efectua în mod obligatoriu de un procuror, în conformitate cu dispozițiile art. 56 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit propunerii FSLI, directorii unităților de învățământ care au aflat de o infracțiune împotriva personalului didactic, sunt obligați să sesizeze de îndată organul de urmărire penală și să ia măsuri pentru ca urmele infracțiunii, corpurile delicte și orice alte mijloace de probă să nu dispară. Procurorul se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârșit o infracțiune împotriva unui cadru didactic și încheie un proces-verbal în acest sens.