Astfel, cei care sunt surpărinși nerespectând reglementările codului rutier riscă să primească între 9 și 20 de puncte amnedă, ceea ce înseamnă sancțiuni financiare cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei.
Însă punctul de amnedă ar putea crește începând cu 1 ianurie 2020 dacă nu se decide din nou înghețarea acestuia de către Guvern așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani.
Să nu uităm însă că orice tip de gunoi, în acest caz chiștoacele, reprezintă un adevărat pericol pentru mediul înconjurător, mai ales în condițiile în care pe străzile României ajung 3 miliarde de chiștoace anual.
„Ele conțin atât filtru, cat si bucăți din tutun nears. O minibombă chimică. Asta sunt chiștoacele, pentru că în ele se concentrează fumul provocat de arderea frunzelor din tutun și rămân particule de 10 microni, care au arsenic, cadmiu, plumb… Aceste chiștoace și mai ales partea de filtru se dizolvă atât în lichide, în apa din pământ, ne afectează sănătatea prin dizolvarea substanțelor chimice în pământ”, susține medicul pneumolog Magdalena Ciobanu potrivit playtech.ro.
„9-20. Nu sunt ore, sunt doar puncte amendă pentru aruncarea chiștoacelor pe jos. Dacă tu arunci pe jos, și alții vor arunca. Ai scrumieră? Folosește-o! Strada nu este o scrumieră! O campanie la care ne-am alăturat și noi în acest an”, a avertizat Poliția Română pe Pagina de Facebook.
O campanie la nivel național în ceea ce privește aruncarea acestora este „Nu arunca chiștoace” care a fost inițiată de către Răzvan Bușulescu & Marian Rădună, fondatori, ajutați de Cosmin Pojoranu, pe visual, Eugen Erhan, pe design, și Auraș Geambaș, care se ocupă de site-ul acțiunii.
Aceștia organizează în mod frecvent campanii de strângere a chiștoacelor de pe străzile marilor orașe ale României, sprijiniți de cetățenii care se alătură în mod voluntar.
Foto: Poliția Română / Facebook