Fundația Kadhafi confirmă acordul privind despăgubirile pentru familiile copiilor bolnavi de SIDA

Publicat: 15 02. 2012, 09:55
Actualizat: 16 05. 2012, 23:55

Fundația Kadhafi a confirmat duminică încheierea unui acord în baza căruia familiile copiilor libieni bolnavi de SIDA au acceptat despăgubiri în valoare de 1 milion de dolari pentru fiecare victimă, relatează AFP. 

"Familiile au acceptat compensații de ordinul a 1 milion de dolari pentru fiecare victimă", a declarat Salah Abdessalem, directorul Fundației Kadhafi, asociație de caritate care a desfășurat negocierile cu familiile.

Surse familiarizate cu negocierile anunțaseră sâmbătă că familiile ar fi acceptat, în principiu, despăgubiri de câte un milion de dolari fiecare.

Purtătorul de cuvânt al familiilor victimelor, Idriss Lagha, a confirmat duminică suma, precizând însă că "acordul nu va fi semnat până când banii nu vor fi achitați efectiv familiilor".

Acordul "va trebui luat în considerare" de Consiliul superior al instanțelor judiciare, care se va reuni luni pentru a analiza verdictul pronunțat de Curtea Supremă libiană, după confirmarea de către aceasta a pedepsei capitale pentru infirmierele bulgare și medicul palestinian aflați în închisoare din 1999. Organism politic subordonat direct ministrului Justiției, Consiliul poate modifica verdictul Curții Supreme sau îl poate anula.

Familiile victimelor au precizat că un acord privind acordarea de compensații va fi echivalent cu renunțarea la solicitarea aplicării pedepsei capitale pentru cele șase cadre medicale acuzate că au inoculat voluntar virusul HIV/SIDa unui număr de 438 de copii, dintre care 56 au murit.

Lagha a adăugat că numărul victimelor se ridică, în realitate, la aproape 460, printre acestea numărându-se și circa 20 de femei care au fost contaminate de propriii lor copii. De asemenea, printre victime se află opt palestinieni, doi egipteni, doi sirieni, doi sudanezi și un marocan.

Ministrul libian de Externe, Abdelrahman Chalgham, declarase miercuri că suma alocată pentru compensații provine "de la unele țări europene și asociații de caritate, precum și de la statul libian". (Mediafax)