Fundația Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prințul Charles, inventariază soiurile tradiționale de pomi fructiferi din județele Sibiu, Mureș și Brașov și va preleva mostre de fructe care vor fi evaluate de specialiști români și elvețieni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de reprezentanții MET, fundația va inventaria, până la finalul lunii noiembrie, soiurile tradiționale de pomi fructiferi din județele Sibiu, Mureș și Brașov.
„Scopul îl constituie realizarea unui inventar cu descrierea fiecărui soi autohton și prelevarea de altoi pentru conservarea soiurilor in situ. În acest scop, vor fi utilizate un chestionar și o listă de inventariere cuprinzând atât informații referitoare la localizarea soiului, cât și elemente specifice de descriere a pomilor (aspectul coroanei, mod de cultivare, alternanța recoltei etc) și a fructelor (culoare, gust, consistență, utilizare etc)”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, chestionarele sunt bazate pe instrumentele folosite cu succes în cadrul unor proiecte similare desfășurate în Elveția, în anii anteriori.
Chestionarul și lista de inventariere vor fi completate de către 60 de cultivatori, în cadrul unor interviuri desfășurate local de către echipa MET.
Reprezentanții MET mai anunță că, în cadrul interviurilor, vor fi prelevate, cu acordul proprietarilor, mostre de fructe care vor fi evaluate de către experți români și elvețieni în cadrul unui eveniment organizat în luna noiembrie.
„Soiurile confirmate a fi autohtone vor fi incluse și descrise în amănunt într-un «Inventar al soiurilor autohtone de fructe din Transilvania», care va fi corelat cu «Registrul de sinonime al soiurilor de pomi fructiferi la nivel european». De asemenea, din soiurile autohtone confirmate se vor colecta altoi și puieți pentru constituirea unei pepiniere și a unei livezi demonstrative la Mălâncrav”, se mai arată în document.
Potrivit acestuia, inventarierea soiurilor de pomi fructiferi face parte dintr-un proiect desfășurat de MET în parteneriat cu fundația elvețiană Save, în județul Sibiu, la Mălâncrav, începând din 1 iunie.
Proiectul „Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe” este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, în valoare de 220.318,48 franci elvețieni.