Fundația Soros vrea ca Bugetul să fie publicat într-un format deschis, pentru reutilizarea datelor. Ministrul Voinea: Se publică doar PDF

Publicat: 06 03. 2013, 18:12
Actualizat: 03 09. 2019, 01:02

Fundația Soros România cere premierului, printr-o scrisoare deschisă, să intervină pentru ca Ministerul Finanțelor Publice să publice datele privind bugetul public într-un format deschis care să permită accesarea informațiilor mai ușor și posibilitatea reutilizării lor de către cetățeni, agenții economici, ONG-uri sau mass media.

„Este cunoscută reticența politicienilor români atunci când vine vorba de orice fel de transparență în administrarea banilor publici. Totuși, bugetul României este publicat integral. Spre exemplu, bugetul poate fi lecturat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Cine vrea să o facă, are nevoie de multă răbdare, căci vorbim de 54 de documente PDF care însumează câteva sute de pagini”, scrie în scrisoarea deschisă adresată premierului Victor Ponta.

Astfel, „dacă un cetățean și-ar dori să afle cu ușurință cât cheltuie statul cu mașinile – un exemplu oarecare – nu are decât să stea să buchisească toate aceste tabele. Dacă un jurnalist sau o organizație non-guvernamentală și-ar dori să prezinte datele într-un format mai atractiv publicului, ar trebui să reintroducă manual toate aceste date într-un tabel”.

În aceste condiții, gradul de reutilizare a datelor despre buget este zero, atrage atenția Fundația Soros care a solicitat Ministerului de Finanțe publicarea bugetului de stat în format deschis, spre exemplu un tabel Excel.

„Este absurd să presupunem că funcționarii ministerului lucrează cu creionul pe hârtie în secolul calculatoarelor. Atunci de ce nu e posibil ca acest tabel să fie oferit și publicului? Ironic, Guvernul nu trimite nici măcar Parlamentului bugetul în format deschis, ci tot ca un teanc de hârtii”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Pe 15 ianuarie 2013, Fundația Soros a adresat primului-ministru Victor Ponta o primă scrisoare deschisă, prin care solicita publicarea bugetului public în format deschis, la momentul trimiterii spre dezbatere în Parlament. Pe 7 februarie, după ce Parlamentul a aprobat bugetul, a trimis o nouă scrisoare premierului, solicitând ca măcar această formă să fie publicată în format deschis.

Răspunsul la prima scrisoare a venit, prin semnătura ministrului delegat pentru buget Liviu Voinea, în 13 februarie 2013: documentele bugetare sunt publicate în format PDF. Motivația este că „majoritatea țărilor publică documentele de buget în format PDF”.

Fundația Soros susține că sunt zece țări care furnizează bugetul de stat în format deschis și multe altele care furnizează aceste informații într-un format ce poate fi prelucrat automat.

„În concluzie, nu există nici un impediment în calea publicării bugetului de stat în format deschis, acest lucru fiind chiar unul dintre angajamentele asumate de România prin planul național de acțiune pentru implementarea inițiativei internaționale ”Parteneriatul pentru un Guvern Deschis”. Singurul lucru care stă în calea unui buget accesibil și reutilizabil pentru cetățeni este voința politică. Astfel, răspunsul primit de la Ministerul de Finanțe este unul superficial și nu prezintă în fapt un argument pertinent pentru nepublicarea bugetului României într-un format deschis”, atrage atenția Fundația Soros.