Prima pagină » Știri » Funeriu i-a transmis lui Pop că orice influență a lui Mang va decredibiliza deciziile ministrului

Funeriu i-a transmis lui Pop că orice influență a lui Mang va decredibiliza deciziile ministrului

Funeriu i-a transmis lui Pop că orice influență a lui Mang va decredibiliza deciziile ministrului
Daniel Funeriu i-a transmis lui Liviu Pop că orice influență a lui Ioan Mang asupra unor decizii va decredibiliza acțiunile ministrului Educației, atât în plan intern, cât și în plan extern.

Daniel Funeriu i-a transmis lui Liviu Pop că orice influență a lui Ioan Mang asupra unor decizii va decredibiliza acțiunile ministrului Educației, atât în plan intern, cât și în plan extern.

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu i-a mulțumit lui Liviu Pop pentru invitația transmisă, arătând, într-o scrisoare trimisă luni, că nu poate participa întrucât la discuții a fost invitat și Ioan Mang.

„Ca întotdeauna, apreciez dialogul onest. Tocmai pentru că onestitatea este prima premisă a oricărui dialog la acest nivel, regret să vă informez că în condițiile pe care le menționați această premisă nu este îndeplinită. Sper că veți înțelege, domnule ministru, că îmi este imposibil să discut despre viitorul educației cu o persoană care a acumulat asupra sa evidențele unei fraude de furt intelectual fără precedent în România. De asemenea, domnule ministru, îmi permit să vă aduc la cunoștință faptul că orice influență a acestei persoane asupra unor decizii luate la nivelul ministrului este de natură să decredibilizeze acțiunile dumneavoastră, atât în plan intern cât și în plan extern”, a arătat Funeriu în scrisoarea adresată ministrului interimar al Educației, Liviu Pop.

Funeriu a spus că rămâne deschis dialogului instituțional, însă doar dacă acesta este pus „sub semnul onestității” și a „despărțirii de discuții politicianiste”.

„Închei prin a reitera disponibilitatea la dialog instituțional, cu condiția punerii acestui dialog sub semnul onestității, cunoașterii problematicilor și despărțirii de discuții politicianiste, toate aceste premise fiind astăzi neîndeplinite”, a mai spus Funeriu.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, i-a invitat, luni, pe ultimii trei miniștri ai Educației, respectiv Daniel Funeriu, Cătălin Baba și Ioan Mang, la o întâlnire privind probleme legate de învățământul superior, printre care și cifra de școlarizare.

Cătălin Baba a declarat agenției MEDIAFAX că nu va veni la întâlnirea de luni, de la Ministerul Educației.

Liviu Pop declara, în emisiunea „După 20 de ani” difuzată duminică de Pro TV, că el, fiind din preuniversitar, nu stăpânește învățământul superior, de aceea se va întâlni luni cu ultimii trei miniștri ai Educației, pe care vrea să îi consulte pe acest subiect.

Întrebat de ce la întâlnirea de luni l-a invitat și pe fostul ministru Ioan Mang, care a fost doar o săptămână la conducerea Ministerului Educației, iar în acest interval nu a făcut altceva decât să răspundă acuzațiilor de plagiat, Liviu Pop a reafirmat că el vine din preuniversitar și are nevoie ca miercuri să aibă cifra de școlarizare.

„Vin din mediul preuniveristar. Am nevoie ca miercuri să pun Hotărârea de Guvern privind cifra de școlarizare, care trebuia pusă înainte de 1 martie. La preuniversitar mă mai pricep și este OK, cea universitară, pe care trebuie să mi-o asum ca ministru, nu o stăpânesc în totalitate, să fim cu cărțile pe masă. Fiind din mediul preuniversitar nu am avut contact cu mediul universitar. Nu este o prioritate să dau vina, să caut vinovați”, a precizat Liviu Pop.

Atât Cătălin Baba, cât și Daniel Funeriu au reacționat în ultimele zile față de declarațiile premierului Victor Ponta și ale fostului ministru al Educației Ioan Mang cu privire la anumite nereguli care ar fi fost săvârșite în perioada mandatelor miniștrilor PDL.

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu declara pentru MEDIAFAX că Guvernul are o misiune simplă în educație, și anume să aplice neîntârziat Legea educației.

„Acest guvern a găsit ministerul la cheie. Cu certitudine nu pot discuta despre viitorul învățământului românesc cu un plagiator. Îi las domnului Ponta privilegiul de a avea astfel de experți”, a spus Funeriu.

Declarația a fost făcută după ce Ioan Mang a spus că la preluarea Educației a găsit lucruri grave, precum faptul că documentele contractuale de service pentru întreținerea și supravegherea bazelor de date pentru examenele naționale, inclusiv de bacalaureat, nu sunt semnate, urmând să fie încheiate prin încredințare directă.

Mang a mai susținut că fostul Guvern a transferat 200 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educației către Fondul de rezervă, banii fiind acordați ulterior primăriilor PDL.

Ulterior, premierul Victor Ponta a acuzat fostul Guvern Ungureanu că, în luna aprilie, a retras domeniului educației 30 milioane lei, bani pe care i-a transferat la Fondul de rezervă și ulterior către primăriile PDL.

El a arătat că banii au fost retrași în două tranșe, de 11 milioane lei și 19 milioane lei, și a susținut că actualul Guvern nu va mai tăia din bugetul Ministerului Educației până la sfârșitul acestui an.

În replică, fostul ministru Cătălin Baba a declarat, pentru MEDIAFAX, că niciun leu din banii alocați de Ministerul Educației pentru Fondul de rezervă al Guvernului nu a ajuns la primării ale PDL și că premierul Ponta a spus „un neadevăr” atunci când a afirmat contrariul.

„Ministerul Educației a alocat pentru fondul de rezervă 30 de milioane de lei, din care au fost cheltuiți 11 milioane, pentru suplimentarea fondurilor necesare achiziției mobilierului clasei pregătitoare, achiziția fiind în licitație pe SEAP. Restul de 19 milioane de lei au rămas în buget, putând fi utilizați de guvernul Ponta pentru educație, inclusiv pentru majorarea sumelor acodate cadrele didactice implicate în examenele naționale”, a precizat fostul ministru al Educației.

Cătălin Baba a comentat și afirmația ministrului demisionar al Educației potrivit căreia fostul Guvern a transferat 200 milioane lei din bugetul Ministerului Educației către Fondul de rezervă, banii fiind acordați ulterior primăriilor PDL.

„Suma de 200 milioane de lei, despre care ministrul demisionar Mang a spus că aș fi alocat-o primăriilor, nu există. Dacă ar fi fost adevărat, ar trebuie să existe o hotărâre de guvern în acest sens, un ordin de ministru, iar documentul s-ar găsi în Monitorul Oficial. Este din nou o dovadă că reprezentanții cabinetului Ponta nu cunosc mecanismele financiare ale guvernării. Ar fi bine să se informeze”, a spus Baba.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, anunța, la sfârșitul săptămânii trecute, că a suspendat toate plățile în minister, după ce premierul i-a cerut să dispună auditarea achizițiilor pregătite de fosta conducere a instituției pentru dotarea claselor pregătitoare.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Liviu Pop să dispună imediat auditarea și, dacă este cazul, suspendarea achizițiilor pregătite de fosta conducere a ministerului de resort pentru dotarea claselor pregătitoare. El și-a justificat solicitarea arătând că în spatele atacurilor la adresa persoanelor nominalizate de actualul Guvern pentru postul de ministru se află interese financiare.

Citește și