Furnizorii de internet s-au plâns la CE că autoritățile de reglementare nu intervin în cazul Netcity
Asociația națională a furnizorilor de servicii de acces la internet ANISP a transmis Comisiei Europene, săptămâna trecută, o plângere în care acuză lipsa de intervenție și măsuri în cazul rețelei Netcity din partea autorității de reglementare în comunicații ANCOM și Consiliul Concurenței.
„Îl acuz public pe președintele ANCOM, Cătălin Marinescu, de o pasivitate suspectă. Săptămâna aceasta ANISP va analiza cu avocații posibilitatea întocmirii unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pentru nerespectarea obligațiilor pe care le are și îi vom cere plata daunelor identificate în litigiul pe care l-am deschis și pe care a considerat că nu are competență să-l soluționeze. Pagubele le-au suferit opt operatori telecom, membri ai ANISP, iar răspunsul de la ANCOM a fost că nu are baza legală să intervină”, a declarat președintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, la o dezbatere organizată de o revistă de specialitate.
El a adăugat că, în baza acestui răspuns, ANISP consideră că asociația nu poate „să își găsească dreptatea în România”.
„În acest context, ANISP a făcut săptămâna plângere la Comisia Europeană, în care am solicitat declanșarea procedurii de infringement împotriva României pentru că ANCOM și Consiliul Concurenței nu își respectă obligațiile din tratatul de aderare. Noi am dat în judecată România pentru această bătaie de joc, în care instituțiile statului care ar fi trebuit să intervină și care ar fi trebuit să își facă datoria, fac slalom prin legislație și spun că nu sunt abilitate să intervină”, a afirmat șeful ANISP.
Bătrâneanu a arătat că ANISP a notificat și Președinția României și pe premierul Victor Ponta despre monopolul rețelei Netcity.
„Acum mai bine de 10 ani am luptat să scap de monopolul Romtelecom și ăștia îmi spun acum că Netcity nu este monopol. Ne cred tâmpiți, domnilor”, a exclamat președintele ANISP.
Potrivit contractului de concesiune al rețelei Netcity, a continuat Bătrâneanu, Primăria Capitalei nu va permite terților să construiască rețele paralele Netcity.
„De asemenea, nici rețelele altor furnizori de servicii publice nu pot fi utilizate pentru înființarea unor rețele similare Netcity. Aceste aspecte sunt prinse în clauzele contractului de concesiune”, a spus reprezentantul asociației.
Bătrâneanu, unul dintre pionierii industriei de servicii de internet, a vândut în anul 2004 furnizorul de servicii PCNet către RCS&RDS. El este proprietarul portalului online ROL.ro.
La finele lunii februarie, președintele ANISP a afirmat că Netcity Telecom, companie deținută de grupul UTI, a transformat rețeaua metropolitană de telecomunicații din București într-un monopol și prin creșterea abuzivă a tarifelor de acces operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurența va fi afectată, iar prețurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.
„La început, tariful de acces al unui operator la rețeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branșament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, conform oficialilor ANISP.
UTI Grup, deținut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, a respins acuzațiile, precizând că în realitate tarifele sale ar fi scăzut.
Netcity este o rețea subterană de fibră optică înființată la inițiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate și ai regiei de transport în comun.
Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie și UTI Systems și Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicații din surse private.
Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunța finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din rețeaua Netcity, în zona Unirii.
În prezent, rețeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor companiei Netcity Telecom.
Acționarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% și UTI Grup – 0,01%.
În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.
Înființată în anul 2001, ANISP are ca scop promovarea și sprijinirea intereselor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (inclusiv Internet) în România.
Asociația numără 38 de membri.