Furtuni violente în vestul țării. Opt oameni au murit și 137 au fost răniți. Vântul puternic a făcut ravagii în toată Transilvania. VIDEO UPDATE

Publicat: 18 09. 2017, 12:57

Două persoane au murit, duminică, în urma unei furtuni violente care au avut loc în Timișoara. Încă trei persoane au murit, în Buziaș, județul Timiș, iar una la Moneasa, județul Arad. De asemenea, două persoane din Bistrița au decedat, bilanțul victimelor furtunilor violente ridicându-se astfel la opt morți. 49 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la Timișoara, 12 în Arad, iar în Alba șase oameni au ajuns la spital. În total, 137 de persoane au fost rănite în urma furtunii, fiind afectate 212 localități din 15 județe.

Din cauza furtunii violente din vestul țării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Șuior după ce instalația a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă. Anunțul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timișoara și Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea ședință de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparațiilor. Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate. 

De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării” și a cerut autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză. 

 

Furtuna a făcut ravagii și în alte județe din vestul țării și Transilvania. În Bistrița, două persoane au ajuns în comă la spital, după ce au fost lovite de copacii doborâți de vânt. Una dintre ele a murit însă la scurt timp. O femeie de 63 de ani din Deva, județul Hunedoara, a fost transportată la spital, duminică, după ce a fost lovită de un panou publicitar. 

Mai multe acoperișuri au fost smulse, iar zeci de copaci au fost rupți de vântul puternic, duminică, în județul Caraș-Severin. Trei localități au rămas fără curent electric.

10 drumuri au fost blocate în județul Bihor de copacii doborâți de furtuna puternică, iar în Vadul Crișului un copac a căzut pe calea ferată. 37 de localități din județ sunt afectate. Mai mulți copaci și stâlpi de electricitate au fost doborâți la pământ de furtuna puternică și în Sălaj

Vremea a făcut ravagii și în județul Cluj, acolo unde o parte din acoperișul spitalului din Huedin a fost luat de vânt, iar zeci de copaci au fost doborâți la pământ.

Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt în județul Mureș, iar probleme au fost înregistrate în localitățile Tîrgu Mureș, Reghin și Luduș. „ Zece metri de acoperiș de la stadionul din Luduș au fost luați de vânt. De asemenea, patru copaci au fost doborâți, la Târgu Mureș și Reghin. În localitatea Petelea sunt fire electrice rupte”, a declarat, pentru Mediafax, maiorul Cristian Virag, purtător de cuvânt al ISU Mureș. 

În județul Alba vântul puternic a doborât cel puțin 50 de copaci. Mai multe mașini au fost avariat. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, cel puțin opt acoperișuri de blocuri au fost smulse de vânt.

UPDATE LUNI 12:50 Polițiștii din Timiș au deschis cinci dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul persoanelor care au murit, duminică, în timpul furtunii din județ, patru fiind lovite de copaci, iar peste o alta, aflată în mașină, a căzut poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului.

UPDATE LUNI 10:25  Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, luni, la Timișoara, după ce a vizitat persoanele spitalizate în urma rănilor suferite din cauza furtunii, că o fetiță internată se află în stare gravă, trecând peste o perioadă critică, în timp ce un băiețel rănit este în stare stabilă. Întrebată despre sistemul de alertă prin rețelele de telefonie mobilă pentru ca cetățenii să poată primi informații prins sms atunci când există un pericol în zona în care se află, Carmen Dan a răspuns că sistemul trebuie implementat, potrivit Mediafax.

„În acest moment la Guvern are loc o întâlnire cu specialiștii de la nivelul ministerelor competente, așteptăm să vedem feedback-ul acestei întâlniri și sunt convinsă că se va găsi o soluție tehnică pentru a implementa un astfel de sistem”, a afirmat Carmen Dan.

Potrivit acesteia, aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență, care pune la dispoziția oamenilor un instrument de informare și de raportare a situațiilor critice, a fost descărcată până acum de doar 100.000 de utilizatori. „Ar fi foarte bine dacă mulți ar descărca și ar folosi această aplicație, este gratuită și oferă informații utile”, a spus Carmen Dan.

UPDATE LUNI 09:50:  Potrivit unui nou bilanț, anunțat de IGSU, 137 de persoane au fost rănite în urma furtunii, fiind afectate 212 localități din 15 județe. Din cauza obiectelor sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s-au înregistrat 145 de victime, dintre care opt persoane au decedat, fiind vorba de un deces în județul Arad, două în Bistrița-Năsăud și cinci în județul Timiș, iar 137 de persoane au fost rănite, cele mai multe, respectiv 49, înregistrându-se tot în județul Timiș. Cei mai mulți dintre răniți au mers singuri la spital, după ce au fost loviți pe timpul furtunii.

Totodată, 212 localități din 15 județe, respectiv Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș, au fost afectate în urma furtunilor. De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori, pe carosabil, autoturisme sau imobile, fiind avariate 35 mașini.
Pompierii militari au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de vijelii.

UPDATE 22:55 Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis că în urma furtunii care s-a abătut peste partea de vest a țării  opt persoane au murit, iar 67 au fost rănite. „Până la acest moment sunt înregistrate 8 decese (5 persoane în județul Timiș, o persoană la Arad și două persoane la Bistrița-Năsăud. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în județul Timis, 12 persoane în județul Arad și 6 persoane la Alba)”, arată IGSU.

UPDATE 21:17 La nivelul societății E-Distribuție Banat a fost declarată stare de urgență de nivelul 2, iar 40 de echipe de intervenție ale societății și ale contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp. Potrivit E-Distribiuție Banat, situația la ora 20.00 era următoarea:
– În județul Timiș au fost afectate 8 linii de înaltă tensiune și 70 de linii de medie tensiune, inclusiv 3 stâlpi metalici îndoiți și 5 stâlpi de beton rupți. Alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 30 de localități;
– În județul Caraș Severin au fost afectate 10 linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 23 de localități;
– În județul Hunedoara au fost afectate 25 de linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 15 localități;
– În județul Arad au fost afectate 50 de linii de medie tensiune, astfel că alimentarea cu electricitate era afectată total sau parțial în 23 de localități.

UPDATE 21:05 Circa 30 de autoturisme cu zeci de turiști au rămas blocate în apropierea Ghețarului de la Scărișoara, și nu mai pot coborî, după ce mai mulți copaci au căzut pe drumul județean. Pentru deblocarea drumului județean, care face legătura între Ghețarul de la Scărișoara și Drumul Național din Munții Apuseni, intervin, în această seară, zeci de pompieri de la serviciile voluntare pentru situații de urgență.

UPDATE 21:00 Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va merge, luni, la Timișoara și Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea ședință de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparațiilor, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Ministrul nu poate pleca duminică seara întrucât condițiile meteorologice nu permit efectuarea zborurilor în zonele afectate, au precizat aceleași surse.

UPDATE 20:55 Primul ministru Mihai Tudose a declarat, duminică seara, că, în urma furtunii care a lovit județele din Vestul țării, MAI a activat o celulă de criză la nivelul prefecturii Timiș, iar Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunitățile afectate. „A fost o urgie, transmit și eu sincere condoleanțe. Din punct de vedere guvernamental e celulă de criză la Ministerului de Interne, la nivelul Prefecturii Timiș. Am făcut și eu o evaluare, copaci căzuți, acoperișuri rupte. (…)Important e ce se întâmplă la spitalul județean, care mi-a dat o veste bună, în afară de cele cinci morți, unul dintre copii a fost deja operat, al doilea copil este pregătit pentru operație, cu diagnostic optimist. Nu ne putem lupta cu vremea. Toată zona medicală este concentrată pe cei răniți”, a declarat premierul Mihai Tudose la Antena 3.

UPDATE 20:08 Încă o persoană a murit, în Timiș, în urma vijeliei, numărul deceselor ajungând la cinci în acest județ. Reprezentanții ISU Bistrița-Năsud au confirmat al doilea deces și în acest județ. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, Elena Megherea, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, că numărul victimelor a ajuns la cinci, în județul Timiș. Ultima persoană decedată este un bărbat peste care a căzut un copac smuls de vântul puternic într-un parc din orașul Buziaș.

„Până în acest moment, au fost confirmați 48 de răniți în județul Timiș, dintre care șase copii. Intervin în tot județul peste 150 de pompieri”, a afirmat Elena Megherea.

La rândul lor, reprezentanții ISU Bistrița-Năsud au declarat că a fost confirmat încă un deces din cauza vijeliei. Este vorba de victima peste care a căzut un copac în Borleasa. Un alt bărbat a murit în parcul municipal din Bistrița.  

UPDATE 19:29 Furtuna a făcut ravagii și în alte județe din vestul țării și Transilvania. În Bistrița, două persoane au ajuns în comă la spital, după ce au fost lovite de copacii doborâți de vânt. Una dintre ele a murit însă la scurt timp. 

O femeie de 63 de ani din Deva, județul Hunedoara, a fost transportată la spital, duminică, după ce a fost lovită de un panou publicitar. 

Mai multe acoperișuri au fost smulse, iar zeci de copaci au fost rupți de vântul puternic, duminică, în județul Caraș-Severin. Trei localități au rămas fără curent electric

10 drumuri au fost blocate în .județul Bihor de copacii doborâți de furtuna puternică, iar în Vadul Crișului un copac a căzut pe calea ferată. 37 de localități din județ sunt afectate. Mai mulți copaci și stâlpi de electricitate au fost doborâți la pământ de furtuna puternică și în Sălaj

Vremea a făcut ravagii și în județul Cluj, acolo unde o parte din acoperișul spitalului din Huedin a fost luat de vânt, iar zeci de copaci au fost doborâți la pământ.

Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt în județul Mureș, iar probleme au fost înregistrate în localitățile Tîrgu Mureș, Reghin și Luduș. „ Zece metri de acoperiș de la stadionul din Luduș au fost luați de vânt. De asemenea, patru copaci au fost doborâți, la Târgu Mureș și Reghin. În localitatea Petelea sunt fire electrice rupte”, a declarat, pentru Mediafax, maiorul Cristian Virag, purtător de cuvânt al ISU Mureș. 

În județul Alba vântul puternic a doborât cel puțin 50 de copaci. Mai multe mașini au fost avariat. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, cel puțin opt acoperișuri de blocuri au fost smulse de vânt.

UPDATE 19:22 Peste 30 de oameni, între care și doi copii, au nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul din Timiș, în urma vijeliei de duminică. Șeful Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara, medicul Mihai Grecu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că peste 30 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, printre care doi copii.  

„Sunt peste 30 de pacienți cu leziuni provocate, de diverse grade. Sunt și mai grav, sunt și în comă, sunt și copii. Doi copii au venit pentru neurochirurgie. Pacienții sunt loviți la cap, la membre, la torace, le-au căzut în cap diverse țigle, tencuială, crengi. Au picat ei de pe casă, că s-au pus să aranjeze țigla pe care a deranjat-o furtuna și au picat de la înălțime”, a afirmat medicul Mihai Grecu.  

UPDATE 18:39  O femeie a murit, duminică, în localitatea Moneasa, din județul Arad, în urma furtunii puternice. Potrivit reprezentanților ISU Arad, în Moneasa și Sebiș sunt înregistrate cele mai mari probleme din județ, fiind zeci de copaci căzuți. Aproximativ 150 de apeluri au fost primite la 112, în ultimele ore.

UPDATE 18:24 Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat” de tragedia din Timiș. „Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul țării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane și-au pierdut viața, alte zeci au fost rănite și s-au înregistrat daune materiale semnificative. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă sănătate tuturor celor care au fost răniți în aceste tragice circumstanțe. Autoritățile au obligația să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză.”, se arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

„În cadrul Comitetului pentru situații de urgență trebuie evaluate pagubele, să vedem unde intervenim, pentru că sunt foarte multe puncte în județ unde trebuie intervenit”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

UPDATE Din cauza rafalelor puternice de vânt, care au atins aproape 100 de km pe oră, firele de înaltă tensiune din stația Timișoara Nord au fost rupte. La această oră se înregistrează pene de curent în stația CF Timișoara și pe intervalele de stații Timișoara Nord – Ronat Triaj și Ghioroc – Paulis, informează CFR Infrastructură.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Timiș anunță că femeia care a murit la grădina zoologică din Timișoara, după ce a căzut un copac peste ea, are 36 de ani, iar cea de-a doua persoană decedată, peste care a picat un panou publicitar, este un tânâr în vârstă de 24 de ani. Potrivit polițiștilor, poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, a căzut peste autoturismul în care tânărul se afla.

 

De asemenea, IPJ Timiș comunică faptul că tot pe Calea Lugojului, în dreptul unui hotel, doi cetățeni irakieni au fost loviți de un copac, fiind transportați la spital pentru îngrijiiri medicale.

Reamintim că două persoane au murit, iar cel puțin cinci au fost rănite, duminică, la Timișoara, în urma unei furtuni puternice, zeci de pompieri intervin la ora transmiterii acestei știri în tot județul Timiș, după ce acoperișuri și copaci au fost smulși de vânt.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș, Elena Megherea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că două persoane au murit în urma furtunii puternice.

Este vorba de o femeie care se afla la grădina zoologică din Timișoara, peste care a căzut un copac, și o altă persoană peste care a căzut un panou publicitar, în Calea Dorobanților, din oraș.

De asemenea, cel puțin cinci persoane sunt rănite.

„Se intervine în mai multe zone ale orașului: avem copaci căzuți, fire de current pe carosabil și pe mașini și acoperișuri smulse. Acum se intervine cu zeci de pompieri, au fost chemați pompieri de acasă pentru întăriri”, a afirmat Elena Megherea.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat că sunt mai multe străzi blocate, iar în mai multe zone ale orașului, locuitorii au rămas fără curent și apă.

„Din păcate, orașul nostru a fost lovit de o furtună cumplită. Acum a trecut. Dar, în urma ei, am rămas cu o mulțime de străzi blocate, cu curentul și apa întrerupte într-o mare parte a orașului, cu clădiri cu acoperișul deteriorat sau chiar dislocat, cu copaci și stâlpi puși la pământ, etc., dar și cu persoane rănite și chiar cu deces. Am dat dispoziții ca forțele proprii ale Primăriei -Horticultura, SDM, Retim, Aquatim, Colterm, Poliția Locală, Direcția de Mediu și Direcția Edilitară- să intre în acțiune și să asigure reintrarea cât mai grabnică în normalitate. Evident, colaborăm cu ISU, Poliția Națională, Enel și celelalte instituții cu prerogative în astfel de situații. Vă rog și pe dv, stimați timișoreni, să vă aduceți aportul în acest sens”, a scris Nicolae Robu, primarul Timișaorei, pe pagina de facebook, înainte de confirmarea celui de-al doilea deces.

Județul Timiș se află sub atenționare cod portocaliu de furtună. 

Sute de copaci doborâți și la Arad

Sute de copaci și stâlpi de iluminat au căzut pe carosabil, în Arad, în urma unei furtuni puternice de numai câteva minute. Nu s-au înregistrat victime și nici drumurin blocate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După o furtună puternică, sute de copaci, dar și stâlpi au căzut pe carosabil, însă nu s-au înregistrat victime ori drumuri blocare, spun reprezentanții ISU Arad.

„Avem sute de copaci căzuți pe stradă, sunt stâlpi doborâți, dar ce este important este că nu avem înregistrate victime. Echipele de intervenție sunt în acțiune și la această oră nu avem drumuri blocate. Se circulă, însă, cu dificultate”, a declarat George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.