Gabriel Oprea are al doilea dosar penal la DNA, procurorii anticorupție solicitând miercuri avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Oprea.
DNA îl acuză pe Oprea de abuz în serviciu, în dosarul în care fostul șef al DGIPI, Gheorghe Nicolae, este și el urmărit penal pentru deturnare de fonduri.
Procurorii arată că există suspiciunea rezonabilă că Oprea, în calitate de ministru de Interne, a dispus suplimentarea fondurilor de cheltuieli operative ale DGIPI cu 410.000 lei, apoi că a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 din acești bani, cu scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.
DNA arată că aceste fonduri pot fi folosite legal pentru achiziția autoturismelor, doar dacă acestea sunt folosite la activitățile de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.
„În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8″, arată procurorii DNA.
UPDATE:Procurorii DNA au descoperit și că o parte din fondurile operative deturnate de șefii DGIPI ar fi fost folosite ilegal, pentru achiziția unei cabine de duș cu jacuzzi, a unor canapele și a unui televizor pentru dotarea cabinetului de ministru al lui Gabriel Oprea, au confirmat surse judiciare pentru gândul.
Limuzina folosită de Gabriel Oprea la MAI.
După ce a fost demis săptămâna trecută de ministrul de Interne Petre Tobă, fostul șef al DGIPI, serviciul secret al MAI, a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu și 11 fapte de deturnare de fonduri. În acest dosar mai sunt urmăriți penal Nelu Zărnică, adjunct al șefului DIPI, pentru deturnare de fonduri, Nicolae Gabriel Pavel, șeful serviciului Juridic din cadrul DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu și Dănuț Marian Iacob, șef al Diviziunii Administrative din DIPI, pentru deturnare de fonduri.
Procurorii DNA îl acuză pe Gheorghe Nicolae că în vara anului 2015, împreună cu șeful serviciului Juridic din DIPI, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fără ca aceste bunuri să fie folosite la acest tip de activități. Legea prevede ca bunurile achiziționate să fie folosite la urmărirea penală a infracțiunilor de corupție, lucru care nu s-a întâmplat, susține DNA.
Prejudiciul creat la bugetul de stat a fost de 410.000 lei, prin achiziția unor bunuri în valoare de 91.295 de euro, folosul necuvenit constând în destinația ilegală a fondurilor operative, consideră DNA.
DNA mai arată că în perioada 21 august 2015 – octombrie 2015, fostul șef al DIPI a schimbat destinația folosirii bunurilor respective.
Miercuri, DNA arată că fondurile respective au fost deturnate pentru achiziția limuzinei de lux folosite de Gabriel Oprea la ministerul de Interne.
Reacția lui Oprea: Sunt nevinovat
Președintele UNPR, senatorul Gabriel Oprea, a declarat, miercuri, că se consideră nevinovat, iar suspiciunea invocată de procurori în noua solicitarea de urmărire penală a sa nu este întemeiată, însă magistrații sunt chemați să clarifice situația.
„Am luat act de comunicatul DNA și despre suspiciunea invocată astăzi de procurori în ceea ce mă privește. Nu cunosc alte detalii cu privire la acest caz în afara celor transmise public de către DNA și nu voi comenta suplimentar presupusele fapte”, precizează Gabirel Oprea, într-o declarație de presă remisă MEDIAFAX.
Oprea spune că este nevinovat, dar „este datoria magistraților să clarifice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină”.
„Ca și până acum, voi da curs solicitărilor DNA și voi contribui cu toate informațiile și detaliile care îmi vor fi cerute. În soluționarea acestui caz voi uza de orice mijloc constituțional și legal de care dispun”, mai susține Oprea.
Gabriel Oprea, urmărit penal pentru abuz în serviciu cu privire la folosirea coloanelor oficiale
Procurorii DNA îl urmăresc penal pe fostul vicepremier și ministru de interne și într-un alt dosar, acuzându-l că a folosit ilegal coloana oficială „în cvasitotalitatea deplasărilor”, inclusiv când mergea la restaurant și acasă.
Magistrații explică în cererea de urmărire penală mecanismul care se pune în mișcare atunci când se formează coloana demnitarului, precizând că fiecare deplasare presupune redirecționarea unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul. În noaptea în care polițistul Bogdan Gigină a murit deschizând coloana oficială a lui Oprea, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu, precizează procurorii.
DNA îl acuză totodată pe Oprea de încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Nițu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere. Consecință produsă de acesta ar fi un folos necuvenit pentru Nițu, susțin procurorii.
Fostul Procuror General Tiberiu Nițu este de asemenea urmărit penal în acest dosar, pentru că a beneficiat ilegal de coloană oficială, în baza unui protocol încheiat ilegal cu MAI-ul condus de Gabriel Oprea.