„Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetățeanului român răpit în Burkina Faso și despre evoluția acestei situații. Suntem interesați să avem un schimb de informații cu Interpol în acest caz, având în vedere experiența acestei organizații în problematicile de tip terorist”, a declarat vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.
Vicepremierul a adăugat că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, este constituită o celulă de criză încă din luna aprilie, în cadrul căreia sunt analizate toate informațiile noi legate de această situație. Celula de criză este formată din specialiști ai MAE, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Minsiterului Apărării Naționale și Administrației Prezidențiale.
Declarațiile vicepremierului Gabriel Oprea au fost făcute cu ocazia celei de-a 43-a Conferințe Europeane Regionale a Interpol, organizată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, se întoarce, marți, de urgență în țară, în urma informațiilor apărute în presă despre românul Iulian Gherguț, răpit în aprilie, în Burkina Faso, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.
Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, că-l deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie și „îndeamnă Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”, relatează VOA.
Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.
Afirmând că vorbește în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări audio în arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deținut de către grupare”.
„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorții ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-și elibereze cetățeanul”, a adăugat el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureștiul.
Românul Iulian Gherguț, ofițer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul și Mali, a fost răpit pe 4 aprilie, de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.
Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți atunci în atac.