Gabriel Resources a făcut plângere împotriva României la Washington și cere arbitraj în cazul aurului de la Roșia Montană
Compania canadiană Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile RMGC, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montana.
Când Gabriel Resources a anunțat, în ianuarie, că vrea o soluție amiabilă privind Roșia Montană și susține că a trimis, de mai multe ori, Președinției și Guvernului o notificare prin care cerea autorităților române să se angajeze într-un proces de consultare. Într-un comunicat, compania susține că nu a primit un răspuns de la autorități.
„Compania încă mai crede că interesul acționarilor din proiect, în special statul român, ar avea cel mai mult de beneficiat de pe urma aprobării exploatării, iar Gabriel Resources continuă să fie disponibilă pentru discuții cu președintele și Guvernul, pentru a atinge acest obiectiv. Dacă acest lucru devine adevărat sau nu depinde în totalitate de angajamentul decidenților politici din România față de proiect și față de industria minieră. Am încercat să luăm legătura cu președintele și cu Guvernul, pentru a găsi o soluție amiabilă. În lumina aparentei și dezamăgitoarei lor lipse de disponibilitate, compania nu mai are altă soluție decât să solicite arbitrajul internațional. Compania rămâne dispusă să lucreze cu autoritățile române și alți acționari, pentru a contrui o mină de nivel mondial de pe urma căreia România ar beneficia prin stimuli economici masivi și locuri de muncă”, a declarat Jonathan Henry, președintele Gabriel Resources.
Compania a anunțat încă din luna ianuarie a acestui an că pregătește un caz de arbitraj internațional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roșia Montană.
Proiectul de exploatarea de la Roșia Montantă a stârnit numeroase scandaluri și unul dintre cele mai mari proteste din țară, fiind oprit la finalul anului 2013. În timp ce premierul a refuzat să tranșeze problema pe cale guvernamentală, Victor Ponta a trimis un proiect de lege în Parlament pentru a fi dezbătut și adoptat. În timp ce, în calitate de premier, Ponta susținea proiectul, în calitate de deputat a votat împotriva lui.
Astfel, s-a format o comisie specială care să rezolve acest subiect, iar după ce au fost audiate toate părțile interesate, de la specialiști, miniștri și foști membri ai guvernelor, inclusiv protestatarii din Piața Universității, proiectul a fost stagnat. Aceste argumente, plus faptul că urma un an electoral, i-a făcut pe cei de la RMGC să oprească presiunile făcute pentru adoptarea proiectului, renunțând inclusiv la publicitatea făcută pe toate canalele de comunicare, în decembrie 2013.
În raportul final al comisiei speciale însă, a existat o prevedere prin care se sesiza Parchetul General și DNA, pentru a investiga modul în care a fost atribuită licența de exploatare și cum a fost transferată de la Minvest Deva la RMGC. Precizăm că licența de exploare a fost acordată în 1999, de guvernul condus de Radu Vasile, fiind adoptate mai multe acte adiționale. Multe dintre actele necesare au fost secretizate.