Gabriel Vlase a fost AVIZAT FAVORABIL pentru șefia SIE

Publicat: 02/07/2018, 17:02

Deputatul Gabriel Vlase, propus de președintele Klaus Iohannis pentru a prelua conducerea Serviciului de Informații Externe, este un apropiat al Grupului de la Bacău, format din politicieni și oameni de afaceri, care a pus pe butuci rafinăria RAFO Onești. Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov și Dumitru Sechelariu sunt doar trei dintre numele controversate din această grupare.

Propus de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea funcției de director al SIE, Gabriel Vlase a fost avizat favorabilluni în Comisia de control a SIE. Inițial, audierea trebuia să aibă loc joia trecută, însă a fost amânată pentru data de 2 iulie, de la ora 11.30.

„Sper să treacă de comisie,” a declarat președintele PSD Liviu Dragnea, întrebat dacă îl va susține pe Vlase pentru conducere SIE.

„Au fost câteva întrebări procedurale, întrebări specifice care au un singur tip de răspuns,” a declarat președintele Comisiei de control al SIE, Mihai Weber, la finalul ședinței. „Domnul Vlase a răspuns corespunzător la aceste întrebări, după care a avut de răspuns la multe întrebări care vizau abilitățile domniei sale, capacitatea de a face față condițiilor de stres, capacitatea de analiză sinteză. Răspunsurile au fost mulțumitoare, drept pentru care domnul Vlase a obținut AVIZ FAVORABIL și propunerea este ca plenul comun al celor două Camere să facă numirea respectivă.”

„Vom avea după instalare foarte multe discuții aplicate, vizavi de situațiile care sunt sau pot apărea și care pot fi îmbunătățite,” a declarat Gabriel Vlase după audieri, mulțumind colegilor pentru avizul favorabil.” El a refuzat să comenteze pozițiile lui Dragnea și Tăriceanu relativ la nominalizarea sa. „Nu am convins pe nimeni. Fiecare s-a convins singur,” a explicat Vlase.

Absolvent al Colegiului Național de Informații al SRI în 2006 și cu un doctorat în științe militare la Academia Națională de Informații, Gabriel Vlase este cunoscut ca apropiat al grupării de oameni de afaceri și politicieni din Bacău care a devalizat RAFO Onești, provocând un prejudiciu de 24 de milioane de lei. Nașul său este CORNELIU IACOBOV, care a ispășit 4 ani și jumătate de închisoare din cei șapte primiți ca pedeapsă pentru delapidare și spălare de bani în Dosarul RAFO. Într-un interviu la ieșirea din pușcărie, Iacobov s-a plâns că a fost victima răfuielii politice a lui Traian Băsescu cu Adrian Năstase și apropiații acestuia și a promis că va apela la toate forurile europene pentru a i se face dreptate, dar nu a concretizat nimic din aceste amenințări.

„Băsescu tot cerea public, arestați-l pe Iacobov. Și ALINA BICA, o femeie oportunistă care a înțeles momentul că am pierdut alegerile, i-a făcut pe plac lui Băsescu,” a povestit Iacobov în interviul pentru evz.ro. „Cu toate acestea, eu am fost achitat la toate cele trei capete de acuzare. Deci Alina Bica a pierdut. (…) În apel, am ajuns la celebrul judecător Stan Mustață, condamnat acum la 12 ani închisoare. Era președinte al Curții de Apel 2 București. El a încercat să impună cum să se judece dosarul meu. Și așa, de la achitare, am fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.”

După gratii, Iacobov a scris cărți și analize economice pentru revista PenitenciaruluiRahova. „Românii trebuie să înțeleagă că lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor și nu o lume a învinșilor, să înțeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis,” scria el într-o analiză intitulată„Armaghedonul financiar și economic din Comunitatea Europeană”. „Supraviețuirea noastră în Comunitatea Europeană depinde numai de noi.”

Numele lui Gabriel Vlase a apărut și în Dosarul retrocedărilor ilegale a 40.000 de hectare de din județul Bacău către Paltin Sturdza.”În data de 6 august 2012, Adam Ioan, prin intermediul deputatului de Brașov, Niță Constantin, a organizat o întâlnire la Hotel București, la care au participat Paltin Gheorghe Sturdza și deputatul de Bacău, Vlase Gabriel,” se arată în rechizitoriul procurorilor. „Deputatul Vlase Gabriel oferă garanții celor doi inculpați că, după data de 11 septembrie 2012, problemele cu justiția vor fi finalizate.” Până la urmă, insă, Vlase a fost scos din acest dosar.

Președintele Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea pe 14 iunie, când a transmis, printr-o scrisoare adresată președinților celor două Camere ale Parlamentului, propunerea de numire în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a lui Petru-Gabriel Vlase.”Bună treabă, rea tocmeală ! Soluția cu Gabriel Vlase desemnat de Președintele Iohannis pentru șefia SIEa mulțumit pe toată lumea,” a comentat Traian Băsescu pe Facebook.”Soluția rezolvă și cele trei mari dileme ale momentului, adică : o revocare, o suspendare și o condamnare.”

Nominalizarea pare să fi fost o surpriză și pentru președintele PSD Liviu Dragnea. „Ca să citez un clasic în viață: această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări,” a comentat Dragnea. „O să o citesc până o înțeleg. Poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă și o să vă comunic.” Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu și-a ascuns surprinderea:”În primul rând, am fost surprins că, dupã un an și jumătate în care poziția asta ar fi trebuit să fie ocupată și nu a fost ocupată, vine această numire în acest moment. Stau și mă întreb care este semnificația. Nu vreau să fac speculații acum, dar niște întrebări fiți convinși cã mi le-am pus. Niște calcule au fost făcute, că prea e picată (numirea – n.r.) așa din senin.”

Petru-Gabriel Vlase este în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?