„Aștept cu emoție și bucurie această vizită în România și la București a Suveranului Pontif. Ne dorim să fie un eveniment memorabil, așa cum a fost și vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II lea în România”, a afirmat Primarul General al Capitalei.
În cadrul discuției au fost abordate subiecte privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților, lupta împotriva sărăciei, impactul valului de emigranți asupra viitorului Europei, se arată într-un comunicat al Primăriei Generale a Capitalei.
Informația a fost însă contrazisă de părintele catolic Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.
„Conform declarațiilor Mons. BuendÃa, transmise presei din România prin Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Papa Francisc nu vine în vizită în România în anul 2017; Vaticanul nu a confirmat și nici stabilit nimic pentru anul 2018, referitor la o vizită a Papei în țara noastră”, arată mesajul de la Francisc Doboș.
„Așadar, pentru o posibilă, eventuală vizită a Papei Francisc în țara noastră s-au făcut unele demersuri – vezi invitația oficială adresată de episcopii catolici din România. Dar vizita Papei în 2017 este infirmată oficial de Vatican, iar pentru o vizită în 2018 nu există confirmare din partea Sfântului Scaun și nici nu s-a stabilit ceva în acest sens. Vizitele Papei Francisc, atât în Italia cât și în străinătate, sunt anunțate de Biroul de presă al Vaticanului. Aceste comunicări sunt oficiale și se fac de comun acord cu părțile implicate – în situația țării noastre: Biserica Ortodoxă Română, Președinție, Guvern, Biserica Catolică din România -, după ce se stabilește cu exactitate perioada și programul general. (…) Nunțiatura Apostolică din România și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București (părți implicate într-o eventuală vizită a Papei) au comunicat public că nu este confirmată o eventuală vizită a Suveranului Pontif în țara noastră pentru anul 2018. Deci, afirmațiile din comunicările Primăriei / Primarului General sunt nefondate”, arată părintele Francisc Doboș, într-o postare pe Facebook.
„În prezent, orașul – fie că vorbim de Capitală sau oricare alt oraș – nu are doar o dimensiune socială, ci și una spirituală. Este nevoie de punți de comunicare, de sprijin, pentru că doar împreună vom reuși să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Avem de altfel o colaborare extraordinară cu Biserica Ortodoxă Română, dar și cu reprezentanților altor comunități religioase, pentru că scopul nostru este comun: conviețuirea în pace și respect”, a declarat Gabriela Firea.
În cadrul întrevederii, profesorul Alberto Quattrucci a prezentat intenția realizării unui eveniment internațional la București, în anul 2019, dedicat susținerii dialogului și a conviețuirii pașnice între comunitățile din diferite țări ale lumii, se mai arată în comunicatul PMB.
Comunitatea Sant`Egidio a fost înființată la Roma în 1968 și este o mișcare laică de inspirație catolică la care au aderat până în prezent peste 60.000 persoane și a fost recunoscută de Consiliului Pontifical pentru Laici al Sfântului Scaun ca asociație internațională de credincioși de drept pontifical.