Gabriela Firea a invitat, luni, liderii celor cinci grupuri politice din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti la o reuniune de lucru pentru a discuta despre situația juridică a patru companii municipale: Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Parking București, Compania Municipală Eco- Igienizare București și Compania Municipală Iluminat Public București.
„Colegii din opoziție critică activitatea primarului pentru că nu sunt din partidul lor, dar până la urmă suntem cu toții trimiși de cetățeni la primărie să-și facă meseria. (…) Așa cum am găsit o soluție în cazul Companiei Termoenergetica, sunt convinsă că și în cazul altor domenii vom găsi soluții tehnice, viabile. Astăzi vom discuta despre patru dintre companii. Toate companiile despre care am vorbit în această perioadă au fost înființate conform unei legi care este încă în vigoare, au fost înființate cu foarte multă bună-credință, pentru servicii de calitate la prețuri corecte”, a declarat, luni, Gabriela Firea, la ședința cu liderii grupurilor de consilieri din cadrul CGMB.
Primarul general spune că aceste companii au fost înființate pentru „a lupta cu hoția”.
„Companiile s-au înființat tocmai pentru a lupta cu hoția de la PMB. Știu că am supărat cele 5-6 firme care au căpușat bugetul Capitalei, dar eu merg mai departe (…). De interes este să omorâm companiile municipale pentru că le-a creat Gabriela Firea. Este un model (modelul de companii – n.r.) folosit de mari capitale, doar în București nu trebuie să funcționeze. Totuși, cred că putem ajunge la un acord să salvăm măcar câteva dintre aceste companii, pentru a avea servicii de calitate la prețuri corecte”, mai susține Gabriela Firea.
În ceea ce privește Compania de Consolidări, primarul general a declarat că în curând vor fi consolidate complet 5 clădiri din Capitală.
„Vom avea în scurt timp 5 clădiri consolidate complet, 70 sunt deja puse în siguranță. E un lucru greu care s-a produs, s-a muncit din greu, această companie trebuie salvată”, a mai susținut Firea.
Liderul grupului PNL, Cristian Olteanu, crede, însă, că dezbaterea de luni ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi ani.
„Această dezbatere ar fi trebuit să aibă loc acum doi ani. Orice schimbare în cadrul modelului de conducere administrativ al orașului ar trebui să aibă loc după o dezbatere. Nu a avut loc, de aceea am votat împotrivă. V-am spus și atunci că din punctul nostru de vedere trebuie să fie majoritate absolută, iar după ce chiar instanța a spus asta, nu ar trebui să dezbatem noi. Trebuie să ne conformăm. Nu trebuie să confirmăm dacă instanța spune că au fost înființate ilegal. (…). Noi aici nu suntem 55 de cetățeni care se reprezintă pe ei, suntem aici să reprezentăm întregul oraș. Întregul oraș trebuie să știe cum se cheltuie banul public”, a precizat Cristian Olteanu.
La rândul ei, Roxana Wring, liderul consilierilor USR din CGMB, spune că decizia instanței este definitivă și că nu ar trebui încălcată.
„Decizia instanței este definitivă și nu poate fi încălcată. Pe oportunitate, chiar dacă s-ar găsi o formulă juridică – pe care în acest moment nu o văd – nu este oportun să înființăm companii municipale care vor fi conduse de PSD – ALDE. Am văzut cu toții lipsa de transparență, modul cum se fac angajările și risipa bugetului local. Contrar celor afirmate de doamna Firea, multe dintre aceste companii au prețuri mai mari decât prețurile pieței. Nu vom vota aceste patru proiecte. Companiile ar trebui dizolvate. Ei spun că vor să respecte decizia Curții de Apel, dar dacă era așa, ar fi făcut-o până acum”, a spus Roxana Wring.