Gabriela Firea despre legea senatorului PNL de suspendare a participării la CSAT: Inițiativă politicianistă
„Este o inițiativă politicianistă. Într-un stat de drept nu se fac legi împotriva unor persoane. Dar ce pretenții să avem de la un fost PDL-ist de frunte, a cărui guvernare a tăiat pensii, salarii și a crescut TVA!”, afirmă Firea într-un comunicat.
Senatorul liberal Marius Bălu a depus la Senat un proiect legislativ prin care propune suspendarea dreptului de a participa la ședințele CSAT membrilor aflați sub urmărire penală, acesta spunând că ideea i-a venit de la situația premierului Victor Ponta, urmărit penal penal în dosarul lui Dan Șova.
Parlamentarul liberal de Mehedinți consideră că, în condițiile în care un membru al CSAT este urmărit penal, acesta nu ar trebui să participe la ședințele în care se discută aspecte legate de siguranța națională, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Ultima ședință a CSAT mi-a atras atenția asupra unei situații de neimaginat, respectiv vicepreședintele CSAT- premierul României, asupra căruia începuse urmărirea penală a participat la ședința la care se vorbește despre siguranța națională. Sigur că există prezumția de nevinovăție, dar dacă este vinovat? Cum putem accepta ca un infractor să participe la ședințe unde se discută lucruri atât de importante? Drept pentru care am avut această inițiativă ca la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării să nu aibă voie să participe persoane asupra cărora a început urmărirea penală. La asemenea ședințe oamenii respectivi reprezintă instituții. Nu vorbim despre oameni, vorbim despre instituții, deci din partea instituției Guvernului putea să participe altcineva, și nu premierul”, a declarat, sâmbătă, Marius Bălu, corespondentului MEDIAFAX.
Proiectul de lege a foste deja depus la Senat de către Marius Bălu, urmând ca Biroul Permanent să stabilească data la care va intra în comisii.
Senatorul Marius Bălu este co-președinte al PNL Mehedinți.
Potrivit legislației în vigoare, premierul în exercițiu este vicepreședintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârșit în perioada în care era avocat.
De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaților avizarea urmăririi penale pe numele premierului și pentru conflict de interese, cerere respinsă prin vot de către deputați.
În urma votului din Parlament, de respingere a solicitării de urmărire penală a premierului, președintele Klaus Iohannis a declarat că Victor Ponta ar fi putut să demisioneze și să se pună la dispoziția justiției, dar a ales o variantă proastă, șeful statului adăugând că „domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu”.
În 14 iunie, premierul Victor Ponta a fost internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.
Duminică, premierul anunța că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar își va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să îi încredințeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuțiile de prim-ministru în acest interval.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, „pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru” de către Victor Ponta, care se află încă în Turcia.