Gabriela Firea, făcută praf în Guardian: „Face Bucureștiul un pas înapoi?”

Publicat: 06 08. 2016, 11:47

Cu câteva zile înainte de organizarea evenimentului Via Sport, care a avut loc în ultimele șapte veri pe Kiseleff, una dintre străzile cele mai aglomerate din centrul Bucureștiului, organizatorii evenimentului au primit o scrisoare spunând că în următoarele patru luni Via Sport nu se mai aprobă desfășurarea evenimentului. Această înștiințare la câteva zile după ce Gabriela Firea a făcut unele comentarii referitoare la traficul aglomerat din Capitală, pe care iubitorii de astfel de evenimente culturale l-au considerat amenințător: „Doar în acest weekend, traficul din Capitală a fost blocat și nu pentru că au existat prea multe mașini, ci pentru că există prea multe evenimente stradale aprobate în centrul Bucureștiului, fie culturale, fie de divertisment sau dedicate sportului, iar acest lucru nu se întâmplă în nicio altă capitală europeană”.

În acest context, jurnalista de la The Guardian a discutat Alex Zamfir, unul dintre co-fondatorii Via Sport, care a declarat că  „Motivul pentru care facem acest lucru în stradă în timpul verii și în week-end este de a încuraja oamenii să își lase mașinile, să ia bicicleta și să se plimbe cu copiii lor, să joace jocuri și să se distreze”. În timpul evenimentului, o porțiune de 750 de metri de autostradî este închisă pentru vehicule de vineri, ora 10 seara, până duminică la ora 14.

La câteva zile după comentariile sale inițiale, Firea a încercat să-și clarifice poziția declarând că marile evenimente stradale vor fi în siguranță, iar ea vorbea despre acele evenimente care nu aveau o așezare bună și care ar putea fi susținute în alte locuri decât în centru și pe marile bulevarde. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor nu este convinsă de spusele sale multe persoane consideră că ar fi luat această decizie pentru că sediul PSD se află pe același bulevard și ar fi împiedicat membrii partidului să ajungă la sediu cu un vehicul.

Organizatorii evenimentului de pe Kiseleff susțin că li s-au oferit spații alternative inacceptabile, cum ar fi un bulevard la marginea Capitalei, departe de zonele rezidențiale, de metrou și intrarea într-un parc. Ei spun ca traficul nu s-a îmbunatatit semnificativ și ca „e ca și cum primăria ar spune ca traficul e mai important decât aerul curat in week-end”.

Citește în continuare pe bm.