Prima pagină » Știri » Gabriela Firea, primarul paralel cu Bucureștiul. Protest în fața Primăriei Capitalei

Gabriela Firea, primarul paralel cu Bucureștiul. Protest în fața Primăriei Capitalei

Gabriela Firea, primarul paralel cu Bucureștiul. Protest în fața Primăriei Capitalei
Protest în fața Primăriei Capitalei împotriva activității primarului, Gabriela Firea

Activewatch (agenția de monitorizare a presei care militează pentru comunicarea liberă în interes public), Centrul de Resurse pentru Participare Publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România au organizat un protest în fața Primăriei Municipiului București, pentru a prezenta un raport în care o acuză pe Gabriela Firea de lipsa de realizări din ultimii doi ani. Reprezentanții celor trei asociații au venit cu pancarte pe care scria diverse mesaje, precum „Primarul paralel cu Bucureștiul” sau „0% mai aproape de revoluția din trafic”.

În raportul întocmit de cele trei asociații sunt enumerate mai multe nemulțumiri privind modul în care primarul a gestionat problemele municipalității. În document este criticată nepublicarea celor mai multe dintre proiectele de hotărâre și imposibilitatea dezbaterii publice ale acestora.

„Numai 4,28% dintre proiectele de hotărâre (654) cu caracter normativ (exceptând planurile de urbanism) au fost publicate pentru dezbatere. În general, proiectele sunt publicate pe site-ul primăriei cu aproximativ 5 zile înainte de ședințele Consiliului, fără a fi puse în dezbatere publică, deci fără posibilitatea pentru cetățeni de a-și exprima punctul de vedere pe majoritatea covârșitoare a proiectelor; Proiectele de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi (în medie 5/ ședință) nu sunt publicate pe site. Uneori, chiar și consilierii ajung în posesia proiectelor suplimentare în timpul ședințelor. Cum aceste proiecte de hotărâre nu sunt aproape niciodată urgente, nu există nicio justificare pentru suplimentarea ordinii de zi. Din această perspectivă, pe lângă eludarea prevederilor legii 52/2003, sunt încălcate și prevederi ale legii 215/2000″, se arată în raportul menționat.

Aceștia mai acuză că dreptul cetățenilor de a lua cuvântul în cadrul ședințelor Consiliului General este refuzat în mod repetat.

„În domeniul social, am avut doar 25 de proiecte de hotărâre, dintre care 8 în domeniul locuirii sociale. Multe dintre ele reprezintă diferite forme de sprijin financiar direct: stimulente pentru copiii cu dizabilități, stimulente pentru adulții cu dizabilități, ajutor pentru familii monoparentale, vouchere pentru femei însărcinate, sprijin pentru fertilizare in vitro, premii pentru familii care împlinesc 25, 50 respectiv 75 ani de la căsătorie. La final de doi ani de mandat al actualei conduceri a Primăriei Capitalei putem spune că sărăcia nu este pe agenda decidenților politici”, mai spune documentul.

Organizatorii protestului mai arată în raport că, în domeniul mobilității urbane, Primăria Municipiului București nu doar că nu a implementat nicio măsură din setul de măsuri pe termen scurt din Planul de Mobilitate Urban Durabilă, dar uneori chiar a luat măsuri contrare proiectelor asumate.

„Întârzierile de implementare a proiectelor prioritare au dus la pierderea fondurilor din această perioadă și pun în pericol inclusiv posibilitatea de accesare de fonduri europene, deoarece respectarea PMUD este o condiție pentru obținerea acestora. Deoarece proiectele prevăzute în PMUD au fost incluse în strategie pe baza estimării totalului fondurilor ce pot fi accesate în perioada 2016 – 2030, nerespectarea PMUD poate compromite implementarea acestei Strategii”, mai spune raportul.

 

Citește și