Prima pagină » Știri » Gabriela Firea sare în ajutorul mămicilor minore: „Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa”

Gabriela Firea sare în ajutorul mămicilor minore: „Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa”

Gabriela Firea sare în ajutorul mămicilor minore: „Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook, un mesaj în care transmite că vrea să ajute minorele care rămân însărcinate. Aceasta spune că vrea să ajute, prin prisma specialiștilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, să poată ajunge în centrele rezidențiale cu programul de educare și informare numit „Copilul din umbră”.

Gabriela Firea vrea să ajute mamele minore din România, lucru pentru care un nou proiect este pe punctul de a începe. Ministrul Familiei vrea ca tinerele să fie protejate și este dispusă să se implice în această problemă din țara noastră.

„Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalităţii, dar nu aşa. Milităm pentru o creştere sănătoasă a natalităţii, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie şi tinere fără adolescenţă. Întindem o mână de ajutor şi punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informaţii despre ce înseamnă şi ce implică o sarcină timpurie”, a spus Gabriela FirRecent, ministrul Familiei s-a întâlnit cu Asociaţia „Creştem Viitorul”, la conducerea căreia se află doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie, alături de medicul Alina Buşan-Pîrvoiu şi Anne Becheru, unde a discutat despre acest nou program menit să ajute adolescentele.”, a scris Firea pe internet.

Gabriela Firea a ținut să precizeze că totul se realizează cu sprijinul specialiștilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

„Cu sprijinul specialiştilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ne propunem să ajungem în centrele rezidenţiale cu programul de educare şi informare „Copilul din umbră”. Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educaţie sanitară unde vor obţine, de la medici şi persoane specializate, informaţii despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie şi cum poate fi ea prevenită.”, a mai scris ea.

„Ştiu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu aceşti copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze paşii”, declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a ținut să mai precizeze că România a rămas aproape ţara din Uniunea Europeană cu o rată uriașă de naşteri în rândul adolescentelor, astfel încât este nevoie de implicare importantă din partea statului.

Una dintre propuneri se referă la controversatele ore de educație sexuală în scoli, menite să ajute tinerele să conțientizeze pericolele la care se expun în timpul contactului sexual.

„Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiţi şi stigmatizaţi toată viaţa. În acelaşi timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educaţie sanitară în şcoli, cu acordul părinţilor, sunt extrem de importante. Însă, avem obligaţia să le oferim informaţii şi celor aproape 4.000 de fete şi adolescente care sunt acum în centrele rezidenţiale, în grija autorităţilor. Naşterea şi creşterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viaţa mamei”, a mai spus Firea.

Fostul primar al Capitalei a ținut să precizeze încă de la începutul mandatului său, că va încerca să facă tot posibilul pentru instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din domeniu. Udrea a promis că va găsi soluții ferme pentru prevenirea cazurilor de sarcină în rândul minorelor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și