„În urma anunțului de selecție publicat de Ministerul Justiției la data de 10 aprilie 2019, pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (…) vă adresez prezenta cerere în vederea participării la o nouă procedură de selecție”, spune procurorul Gabriela Scutea în cererea adresată, miercuri, ministrului Tudorel Toader, intrată în posesia Mediafax.
Scutea explică în cererea trimisă lui Toader și de ce anume s-a decis să candideze pentru a doua oară la șefia Parchetului General, spunând că profilul său profesional și experiența acumulată ca procuror, precum și stilul de lucru interdisciplinar o fac aptă pentru provocările funcției „de vârf” în ierarhia Ministerului Public.
„Documentația atașată acestei cereri relevă îndeplinirea cerințelor legale pentru participarea la selecție, iar asupra motivației mele consider relevant să vă prezint faptul că experiența acumulată în cadrul parchetelor, competititivitatea și stilul de lucru interdisciplinar angajate în cadrul activității desfășurate în toate instituțiile, conform CV-ului , conturează un profil apt să susțină provocările funcției de vârf în ierarhia MP”, susține Scutea în documentul trimis lui Toader.
Tudorel Toader a anunțat pe 10 aprilie reluarea procedurii de selecție a viitorului procuror general, după ce, a spus el, niciunul dintre cei patru candidați nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a conduce Ministerul Public.
La interviul susținut anterior, Scutea a fost întrebată de judecătorul Mariana Moț, secretar de stat în Ministerul Justiției, despre participarea sa, pe 4 aprilie, la protestul magistraților români de pe treptele Palatului de Justiție de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiției. Scutea a motivat că protestul a fost unul mut și că a avut în intenție să nu-și lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Național al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraților lipsiți de experiență.
La runda anterioară de interviuri pentru șefia Parchetului General au participat: procurorul general Augustin Lazăr, care-și încheie pe 27 aprilie mandatul de procuror general și iese la pensie, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul șef al DIICOT Daniel Horodniceanu și fosta adjunctă a Laurei Codruța Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.
În perioada 12 aprilie – 8 mai se va face selecția procurorilor iar candidații pot depune cereri de înscriere până pe 25 aprilie la direcția de resurse umane din cadrul ministerului., anunță Ministerul Justiției pe site-ul său.
Lista candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la interviu se va afișa pe 2 mai pe pagina de internet a ministerului iar în perioada 6-7 mai, cei admiși vor susține un interviu cu ministrul Justiției, alături de care se vor afla cei doi secretari de stat.