Gérard Mourou, unul dintre câștigătorii PREMIULUI NOBEL pentru FIZICĂ, face parte din proiectul LASERULUI din Măgurele

Publicat: 02 10. 2018, 19:41

„E o confirmare a faptului că mergem în direcția bună. Am fost foarte entuziasmat când am aflat. Sunt foarte onorat că lucrez cu profesorul francez. De fapt, profesorul Mourou a fost implicat în proiectul nostru încă de la conceperea lui. Într-o discuție cu dânsul, pe care am avut-o în urmă cu zece ani, trebuia să facem un centru de cercetări științifice european, care să unească fizica laser cu cea nucleară”, a declarat, pentru Mediafax, Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele.

Zamfir mai precizează că proiectul de la Măgurele a fost construit după ideile și soluțiile cercetătorului Gérard Mourou.

„În toată această perioadă, el a fost implicat în proiect. Profesorul lucrează la noi, face parte din comitetul internațional de coordonare a comitetului științific al proiectului. În particular avem experimente pe care le-am făcut împreună. Am făcut experimente la Măgurele împreună cu echipa dânsului. Este un colaborator foarte apropiat”, a mai adăugat Nicolae Zamfir.

De asemenea, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar în Republica Franceză, Luca Niculescu, a precizat pe pagina sa, de Facebook că Gérard Mourou este „extrem de atașat de România”.

Cercetătorii Arthur Ashkin, Gérard Mourou și Donna Strickland au fost recompensați, marți, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2018, informează site-ul oficial al acestor distincții prestigioase.

Cercetătorii Gérard Mourou și Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice ultrascurte și de înaltă intensitate.

Cercetătorul francez Gérard Mourou este considerat un pionier în domeniul ingineriei electrice și al laserelor. A fost director al Laboratoire d’Optique Appliquee de la ENSTA din Palaiseau și este profesor la École Polytechnique din Palaiseau. A fost directorul fondator al Center for Ultrafast Optical Science de la Universitatea din Michigan.

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume din punct de vedere al cercetării aplicate, va fi complet operațional în 2019, componentele fiind instalate deja.