Icoana „Maica Domnului Îndurerată”, pictată de părintele Arsenie Boca, a fost vândută în urma unei licitații cu suma de 17.000 de euro.
Icoana pe glajă „Maica Domnului Îndurerată”, semnată de părintele Arsenie Boca, a fost adjudecată, în cadrul Licitației de Artă Sacră, pentru 17.000 de euro, fiind cea mai disputată piesă a evenimentului.
Peste 30 de pasionați de artă sacră și colecționari au fost interesați de piesa de colecție, oferind, timp de 15 minute, 49 de pași de licitație. Raritatea absolută, apărută în piața românească de artă, a avut un preț de pornire de doar 350 de euro.
„Piața regională de artă sacră marchează recorduri semnificative pentru icoana ortodoxă care circulă, așa cum au circulat și autorii ei, în spațiul de interes creștin ortodox. Astfel, recordurile stabilite în cadrul Licitației de Artă Sacră la Casa Artmark indică o apreciere a pieței la nivel regional: o rată de adjudecare de aproximativ 80%, un total de vânzări de 184.000 de euro, fiind cea mai bună licitație de artă religioasă de anul acesta, și o durată de peste 5 ore. În cadrul evenimentul de aseară au participat 263 de palete, 64 fiind adjudecatare”, conform Artmark.
Pentru 14.000 de euro a fost adjudecată icoana de pelerinaj „Cetatea Ierusalimului”. Piesa, veche de 155 de ani, a avut un preț de pornire de 1.600 de euro, fiind un certificat pentru cei care mergeau să se închine la Sfântul Mormânt de la Ierusalim, aducând în România acest obiect simbolic care reflectă obiective de pelerinaj și scene reprezentative pentru tradiția creștină.
Totodată, una dintre primele icoane pictate în atelierul de la Nicula, „Sfântul Nicolae pe tron”, realizată în 1799, a fost adjudecată pentru 10.000 de euro, prețul de pornire fiind de 600 de euro.
„Recordul pentru o icoană pe glajă indică, în piața românească de artă, o arie de interes pentru circularea icoanei de artă ortodoxă, nu atât pentru funcțiunile ei tradiționale, cât pentru calitățile ei intrinseci de obiect de colecție, de însemnătate istorică și artistică, distinct nu doar prin tematică religioasă cât prin grad de măiestrie picturală”, conform sursei citate.