GALERIE FOTO. Peste 30.000 de pelerini la Mănăstirea Nicula. Unii înconjoară în genunchi biserica

Publicat: 14 08. 2016, 18:38
Actualizat: 14 08. 2016, 19:13

Pelerinii au început să sosească, duminică, la Mănăstirea Nicula atât din județul Cluj, cât și din județele învecinate dar și din județe din Moldova, unii venind pe jos de la peste 150 de km. Credincioșii stau la rând circa două ore pentru a se închina și ruga Icoanei Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria, iar unii înconjoară în coate și genunchi bisericuța de lemn situată în curtea mănăstirii.

La Nicula a ajuns, duminică, și mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care a condus o procesiune la care au luat parte sute de credincioși, aceștia plecând pe jos din municipiului Gherla în jurul orei 16.

În cursul serii de duminică, de la ora 18, va fi oficiată la Mănăstirea Nicula, slujba de Vecernie după care, la ora 21, Icoana Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria va fi scoasă din biserică și va avea loc înconjurul lăcașului de cult, în jurul orei 2.

Luni dimineața, slujba de Liturghia care va avea loc în ziua sărbătorii Adormirea Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula, va fi oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care îi va avea alături pe PS Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, și pe PS Ignatie Mureșeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Călugării mănăstirii vor pregăti, luni, pentru credincioși peste 20.000 de sarmale și zeci de mii de felii de cozonac.

Peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au fost mobilizați pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la Mănăstirea Nicula, iar în curtea mănăstirii a fost amenajat de către ISU Cluj un Punct Medical Avansat (cort de prim – ajutor) deservit de 16 pompieri, medici, paramedici-pompieri și paramedici voluntari. De asemenea, două ambulanțe SMURD (terapie intensivă mobilă și prim-ajutor) și o autospecială de stingere a incendiilor vor asigura intervenția la nevoie.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, județul Cluj, la cererea și pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupșa din Nicula, care a donat-o, ulteror, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei și are lungime de 86 de cm, o lățime de 65 de cm, grosimea scândurii fiind de 2 cm.

Primele atestări ale minunilor săvârșite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanții Mănăstirii Nicula au
consemnate cazuri de persoane care sufereau de diverse boli și care s-au vindecat după ce s-au rugat și au atins icoana.