GALERIE FOTO. Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cum au ajuns românii să se închine la moaștele ei
Sfânta Cuvioasă Parascheva este pomenită de către ortodocși pe data de 14 octombrie. Credincioșii participă în această perioadă la unul dintre cele mai mari pelerinaje din România, care durează până la trei zile și care se încheie cu o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane din Iași unde se află racla cu moaștele sale.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, participă și el luni la o slujbă dedicată Sfintei Parascheva la Catedrala din orașul Voluntari.
FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto
Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva
Cuvioasa Parascheva s-a născut la începutul secolului XI în satul Epivat din Tracia răsăriteană, în apropierea Constantinopolului, potrivit Agerpres.
Inițial, ea a intrat la o mănăstire de fecioare, iar după cinci ani a mers să viziteze mormântul Domnului de la Ierusalim, rămânând la o așezare de călugărițe până la vârsta de 25 de ani.
FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto
Sfânta Parascheva s-a întors ulterior în satul natal unde și-a petrecut ultimii doi ani din viață.
Moaștele Sfintei Parascheva, drumul de la Epivat la Iași
La mai mulți ani după moarte, moaștele sale au fost găsite neputrezite și au fost depuse la biserica Sfinții Apostoli din satul Epivat unde au rămas pentru următorii 175 de ani.
Acestea au fost mutate la o catedrală din Bulgaria, după care au fost dăruite domnitorului Mircea cel Bătrân. Moaștele Sfintei Parascheva au ajuns ulterior la Belgrad și apoi la Constantinopol.
FOTO: Liviu Chirica/Mediafax Foto
În anul 1641, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dăruite domnului Moldovei Vasile Lupu și depuse în biserica Sfinții Trei Ierarhi de la Iași, după care au fost așezate în Catedrala mitropolitană din același oraș, locul unde pot fi găsite și astăzi.