Femeia, în vârstă de 54 de ani, din Mioveni, dispărută de acasă vineri și găsită înecată sâmbătă în albia râului Argeș, s-a sinucis de teamă că ar fi putut ajunge la închisoare, ea fiind cercetată în dosarul pensiilor acordate fraudulos de către cadre medicale de la Casa Județeană de Pensii Argeș, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, în biletul lăsat familiei, femeia arăta că preferă să moară decât să fie încarcerată.
Sursele citate au precizat că aceasta era cercetată și fusese audiată în dosarul instrumentat de DNA Pitești privind acordarea în mod fraudulos de pensii medicale unor persoane care în realitate erau apte de muncă.
Femeia dispăruse de acasă vineri, fără ca familia să anunțe Poliția despre plecarea ei, iar sâmbătă după-amiază trupul neînsuflețit al acesteia a fost găsit în albia râului Argeș, în zona cartierului Prundu din municipiul Pitești. În momentul în care a fost găsită, femeia nu avea niciun document de identitate asupra ei, polițiștii identificând-o ulterior și constatând că a lăsat acasă un bilet prin care își justifica gestul sinucigaș.
În luna iunie, procurorii DNA Pitești au făcut o percheziție la sediul Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, într-un dosar privind luare de mită în schimbul acordării de pensii și concedii mediale pe perioade lungi de timp. În acest dosar au fost arestate preventiv, în 12 iunie, Iulia Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din structura Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, și Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiași Serviciu.
Săptămâna trecută, mandatele de arestare preventivă emise pe numele celor două au fost prelungite de către magistrați până la 10 august inclusiv. După arestarea preventivă a celor două cadre medicale, în acest dosar au fost audiați la sediul DNA Pitești zeci de beneficiari ai unor pensii de boală, despre care anchetatorii suspectează că ar fi obținut deciziile de pensionare fără a avea acest drept.
Potrivit DNA în perioada februarie – iunie, medicul Iulia Maria Mihai a primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
„Din dosar rezultă că Mihai Iulia Maria își desfășoară activitatea în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală, îndeplinind totodată și funcția de șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Argeș. În această calitate, Mihai Iulia Maria avizează pensionarea de invaliditate și emite decizia de încadrare în grad de invaliditate care, printre altele, conține încadrarea bolnavului într-un grad de invaliditate și termenul de revizuire. De asemenea, realizează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are în evidență pensionarul. După examinarea persoanei și a documentației medicale întocmite de unitatea sanitară, în raport de starea de sănătate, constatată cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicală și stabilește termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurărilor sociale prelungește concediul medical peste 90 de zile și propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile”, susțineau procurorii.
Medicul Iulia Maria Mihai este acuzată că ar fi luat sume între 100 și 200 de lei de la persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, precum și alte foloase.
Potrivit anchetatorilor, medicul este suspectat că, în perioadele 18 februarie – 9 aprilie și 13-19 mai, ar fi luat mită în 357 de cazuri.
„Astfel, au existat situații în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani și alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză”, au precizat procurorii.
Și medicul Camelia Săndulescu este acuzată că, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, ar fi primit sume între 100 și 200 de lei, precum și alte foloase, de la persoane care s-au prezentat la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
„Din dosar rezultă că Săndulescu Camelia participă în principal la evaluarea capacității de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate, întocmește raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă. De asemenea, efectuează revizuirea medicală a pensionarilor încadrați în grad de invaliditate la termenul stabilit și prelungește concediile medicale în condițiile legii”, au arătat procurorii în ordonanța de reținere.
Medicul Camelia Săndulescu ar fi luat mită în 484 de cazuri, în perioada 5 noiembrie 2013 – 23 ianuarie 2014 și în 13 februarie 2014.
Potrivit procurorilor, persoanele care se prezentau la cabinetul medicului Săndulescu dădeau banii în mai multe modalități. Astfel, acestea lăsau banii printre actele prezentate medicului, pe masa de lucru sau îi dădeau direct doctorului. În alte cazuri, persoana solicitantă se apropria de medicul expert și îi introducea în buzunare sume de bani sau îi remitea, separat ori împreună cu sumele de bani, diverse foloase, în marea majoritate produse alimentare, cosmetice și cafea.