Călin Popescu Tăriceanu, senator Pro România social liberal, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că ministrul Educației, Monica Anisie, este o persoană „cu un intelect foarte limitat”, referindu-se la capacitatea sa de a gestiona cum trebuie școala online. Pe de altă parte, Tăriceanu îl critică și pe Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, care „face promisiuni”, când de fapt economia nu merge în direcția bună, în pandemie.
„Virusul nu circulă cu precădere noaptea. Se bate zi de zi record după record. 9.700 de cazuri, conform surselor. Părerea mea e că s-au pierdut luni bune de către guvern. Au luptat să îi interneze forțat, în detrimentul accesului la tratament pentru alți bolnavi cronici. Au negat posibilitatea de a folosi testele rapide, acum au decis în favoarea lor, dar nu au făcut achizițiile necesare.
Nu știu de ce guvernul refuză să colaboreze cu sectorul privat, pentru a limita răspândirea epidemiei. Guvernul acuză tot românii că sunt responsabili pentru că nu respectă regulile. Cerem un program național de testare, soluția adoptată de guvern de a izola comunități întregi nu este funcțională. Trebuie avut în vedere și acel program de imunizare pasivă în privința coronavirusului.
Nimeni nu poate să dea o dată precisă cu privire la apariția acestui vaccin. Nu ne rămâne decât să luăm măsurile necesare pentru a preveni răspândirea Covid-ului. Crește numărul de infectări, de decese, al celor internați la ATI. Toate țările se pregătesc pentru vaccin, pentru a-l administra cât mai rapid. Suntem în situația în care asistăm la deciziile improprii ale guvernului, cu închiderea școlilor. Avem altă soluție. Vrem ca școlile să fie deschise. Noi, Pro România, avem altă soluție. Școala online este o poveste. Elevii și profesorii să fie testați la două săptămâni. Dacă continuăm cu școala online, această generație de elevi, copii va rata toată partea de educație a acestor ani. Vor avea lacune uriașe, e foarte greu.
Ministrul Educației a demonstrat de mult că nu este capabil. Să stea vorbă cu cele mai luminate minți din învățământ. Dacă la învățământul universitar, pentru anumite discipline formula online ar funcționa, vă spun că nu se poate face școală online la o serie de materii tehnice, pentru că am predat în zona tehnică. Poți să faci matematică online, dar nu poți face proiectări de construcții. E foarte greu. Revin. Se poate găsi o formulă de compromis. Să se renunțe la o serie de materii neesențiale pe o perioadă limitată de timp. Copiii să meargă la școală la ore diferite. Dacă își pun mintea la contribuție, idei sunt.
Ministrul Învățământului e o persoană extrem de limitată intelectual. Eu cred că în momentele astea de criză trebuiesc găsite soluții pentru a depăși criza. Nu ne lăsăm doborâți, e nevoie de solidaritate, responsabilitate socială. Am propus, la Pro România, două măsuri esențiale:
– Acordarea unui venit minim de criză oricărui român, din țară sau străinătate – 2.000 de lei pentru o persoană singură și câte 1.500 de lei pentru familiile mai numeroase, dar nu poate depăși 4.500 de lei pe lună. Această sumă se reîntoarce în consum. Criza economică nu e de producție, ci e generată de scăderea încrederii cetățenilor, trebuie să stimulăm consumul
– Trebuie ajutate întreprinderile mici și mijlocii, cele mai vulnerabile. Sprijin economic de criză pentru a păstra economia competitivă. Firmele românești să nu devină victime sigure ale celor străine, care au capacitatea de a veni pe această piață.
Domnul Cîțu promite tot felul de lucruri. Ne spune că economia merge impecabil, că revine în V. Eu stau de vorbă cu operatorii economici, nu doar cu cei din Horeca, care sunt la pământ. Propunem o reducere a TVA de la 9 la 5%, pentru produsele alimentare și serviciile din Horeca. Un sector care a generat un număr impresionant de locuri de muncă.
Trebuie ajutați, altfel vom avea un șomaj uriaș, un colaps al firmelor. Trebuie o prelungire de 12 ani a perioadei de grație la ratele de la bănci. După alegeri, nu știu care va fi configurație parlamentului. Mi-e teamă că nu va putea exista un guvern monocolor. Vor căuta alcătuirea de majorități. Avem disponibilitate să contribuim alături de cei care au soluții bune. Nu mă interesează culoarea politică. Acestea sunt condițiile noastre, pentru a da un sprijin în viitor pentru alcătuirea majorității.
Criza se va adânci în 2021. Actualul guvern nu va avea viață lungă, își vor epuiza resursele, se va vedea rapid că nu au soluții pentru a scoate România din criză. Eu cred că Pro România are o soluție foarte bună în această privință. Victor Ponta are o experiență care cred că trebuie folosită. În 2012 , când a preluat guvernul, România era în criză profundă. El a repus economia pe picioare. Președintele va trebuie să uite de PNL și de Orban, care și-au demonstrat incompetența. Va trebui să găsească soluția în altă parte.
Sunt câteva lucruri certe. Și după viitoarele alegeri nu va rezulta un partid care să facă majoritatea singur. În astfel de perioade de criză e foarte util să folosești experiențele tuturor care au dovedit să facă ceva. În 2012-2015 au dus-o mai bine, cetățenii nu au uitat. Nu au uitat că atunci când am fost eu prim ministru, România a prosperat. Sunt oameni care au demonstrat capacitate. Președintele ar trebui să folosească această experiență, nu să încerce soluții care eșuează una după alta.
Toate măsurile și sanitare și economice le amână guvernul Iohannis Orban după alegeri. Ne vom opune din răsputeri unui lockdown, pentru că ar fi fatal pentru economie! Oamenii s-au conformat conștient și voluntar. Care a fost rezultatul? Nimic.
Nu sunt foarte bucuros de ce văd în America. S-a produs o polarizare excesivă a electoratului. Nu cred că putem să facem paralele între situațiile din România și SUA. Urmăresc cu atenție și eu rezultatele alegerilor. Este palpitant, văd că există obiceiuri proaste și acolo, privind fraudarea. Acuzațiile pornesc și de la Trump și de la Biden.
Din păcate, ceea ce se întâmplă în SUA ne clatină convingerile din decursul timpului. Vreau ca SUA să depășească cu bine această criză.
Vom avea două congrese simultane, vom aproba fuziunea și ne vom uni într-un Congres comun. Vom adopta noul statut al partidului. Listele au fost depuse, cursa electorală a început, Congresul se va axa pe prezentarea programului de ieșire din criză, de revenire la normalitate a României. Acesta e primul punct pe ordinea de zi”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la GÂNDUL LIVE.