GÂNDUL LIVE. Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București: „Comunicarea de ieri a fost una tipică Guvernului. Nu înțelegem nimic de vreo 150 de zile, totul este undeva în spatele foilor albe”
Cristian Barbu, vicepreședintele ALDE București, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre ezitările Guvernului Orban în criza coronavirusului, mai ales în contextul în care școala ar putea începe în toamnă și vom ajunge la vot în 27 septembrie.
„Comunicarea de ieri a fost una tipic manevrată de guvern, din păcate nu înțelegem nimic de foarte mult timp, de vreo 150 de zile, totul e undeva în spatele unor foi albe, acolo se întâmplă anumite aspecte.
Comunicarea cu Spania se încadrează în aceeași situație. Situația e într-o relație bilaterală. Nu e o atitudine strict a noastră, ci în legătură cu poziția pe care și Spania a solicitat-o, având în vedere că Spania reprezintă un obiectiv important turistic și economic.
În balanța pe care o avem și așezăm sănătatea, siguranța, condițiile, am cumpărat bilete, ne-am făcut planuri, am planificat concediul, și pe partea cealalta siguranța, acestea par la îndemâna unui grup restrâns care ia decizii în numele nostru, al milioanelor de oameni.
„E clar că e un moment nefavorabil pentru turismul românesc”
Acele cifre din fiecare zi sunt plămădite de acest GCS, pe care nu îl cunoaștem. Nici nu știm dacă adunarea este ecuația cea mai simplă, dacă nu cumva intervine Pi, cu multe virgule.
Vin dintr-o zonă care se ocupă inclusiv de securitatea cibernetică, Academia Tehnică Militară e o sursă extraordinară pentru asemenea specialiști. Nu chiar toată lumea nu știe ce e Pi.
E clar că acest moment nu e cel mai favorabil pentru turismul românesc, privit din afară. Și în următoarele 2-3 săptămâni va fi tot așa. Am fost până pe litoral, am prieteni acolo, se respectă într-o oarecare măsură condițiile de igienă, cele de distanțare fizică, masca este sau nu purtată, dar e o situație asumată, pe care o înțelegem, noi ca români. Că e vina noastră, că o vină generată, e o altă discuție.
Vizavi de importanța pe care noi o generăm în Europa, ca punct turistic, cred că litoralul e dificil. România are și alte zone, care pot fi gestionate, promovate pentru turism.
Trebuie să înțelegem că asta este situația și trebuie să ne adaptăm. După părerea mea, care sunt om de școală de mulți ani, cred că trebuie să înceapă cu măsurile de rigoare, pe care nu le știm deocamdată, astfel încât să creăm o stare de siguranță ridicată. Nimic nu va fi absolut sigur la școală. Există pauză, drumul spre școală, în care elevul va interacționa cu colegii, profesorii. Formula cu școala la distanță ne va găsit nepregătiți. Utilizarea mijloacelor tehnice se face undeva în 50-60% din cazuri. Programele școlare nu sunt adaptate. Ne uităm în Australia, care fac școala la sute, mii de kilometri.
Dacă școala începe, Horeca ar trebui să vină cu un program. Dacă oamenii ăia într-o sală la vot. Dacă un om intră fără mască să voteze…Avem dreptul să îl oprim?
„Hai să facem alegeri, dar există un pericol… Nu veniți și dvs, cei mai în vârstă”
Și Horeca va trebui să regândească funcționarea, prin regândirea traseelor de circulație. Noi cei din ALDE și de multe ori președintele nostru, dl. Tăriceanu, noi toți am subliniat faptul că a spune de azi că se poate organiza o secțiune de alegeri în 27 septembrie este prematur.
Dacă ne gândim la faptul că cifrele sunt generate din pixul GCS, sigur că dl. Orban are dreptate. Dacă ne gândim la ce ne-au spus specialiștii, pe care îi respect, lucrurile nu sunt extem de clare. Nu putem să luăm în calcul o situație în care nu punem în pericol viețile oamenilor. Dacă se organizează alegeri în pandemie, un anumit segment de votanți nu va merge la vot. Oare care segment va fi acesta? Acolo se pune un blocaj inductiv, nu direct – știți, hai să facem alegeri, dar e un pericol, nu veniți și dvs cei mai în vârstă.
Dacă se organizează alegerile, oare cine va avea mai mult succes? După părerea mea cei care sunt organizați în așa fel încât timpul să le fie favorabil imediat, nu peste 2-3 luni”, a declarat Cristian Barbu la GÂNDUL LIVE.