Adrian Artene, directorul editorial Gândul.ro și Florin Vîlnei, liderul SedLex, au dezbătut, la GÂNDUL LIVE, pe marginea DEMISIEI șefului Poliției Române, Liviu Vasilescu, după scandalul întâlnirii cu interlopii din Clanul Duduianu.
Adrian Artene: „Este un cutremur în Poliția Română, unul care se repetă. Dacă urmărim cumva în istoricul Poliției Române au mai existat genul acesta de seisme și constat că nu se învață nimic din trecut. Șeful Poliției Române a citit o demisie care i-a fost impusă.
A venit declarația ministrului Vela, ulterioară, din care am înțeles că a existat o convenție: „Am convenit pentru imaginea Poliției Române”. Am înțeles că a existat o înțelegere cu privire la demisie. Domnul Vela spune că decizia corectă a fost luată prin demisie. Decizia corectă ar fi fost ca șeful Poliției să nu iasă din peisaj în acest moment.
Detașarea lui Radu Gavriș la Harghita a fost un cântec de lebădă al șefului Poliției. Poliția Română a demonstrat că are comportament de clan. Nu arunc vinovăția asupra nimănui, dar am o opinie personală. Atâta vreme cât poți să previi un măcel, așa cum se prefigura că se va întâmpla la funeraliile lui Emi Pian, decizia (N.R. – de a se întâlni noaptea cu membrii clanului Duduianu) a fost corectă. În urmă cu doi ani a fost înmormântat un alt membru al clanului Pian și de atunci ne amintim de un alai de șefi interlopi care a participat la ritual.
Aici s-ar fi întâmplat la fel. Dacă nu am avut incidente a doua zi, înseamnă că soluția a fost corectă”
Florian Vîlnei, președintele SedLex: „Până la urmă că cineva și-a asumat rolul de vioara întâi în aplanarea unor evenimente, cu privire la ce s-a întâmplat acolo nu este greșit, nici ilegal. Soluția adoptată NU a avut consecințe negative. Informațiile au existat și existau din timp cu privire la evenimentul respectiv care începea la ora 14.00.
Intervenția a fost una legală, s-au luat măsurile necesară, s-a impus un program impus de Poliția Română, ca să putem să stăpânim tot ce înseamnă evenimente.
Poliția Română a pierdut un profesionist. În spațiul public genul de oameni precum Vasilescu nu se exprimă potrivit, dar în partea cealaltă ar trebui să ne intereseze ce a condus acest om. Are o experiență care nu mai poate fi parcursă de cineva. Mai rar să parcurgă colegii noștri.
Dacă se ducea șeful sectorului, anumite decizii nu le putea lua, operativ. Dacă se ducea șeful Poliției Capitalei, aceeași problemă. Că au făcut echipă, au luat niște măsuri, tot poporul să înțeleagă că au fost benefice în interesul cetățeanului, nu a fost nimic greșit. Au discutat, au aplanat un posibil conflict. Că acum s-a lăsat cu demisii, nu știu. Chiar nu știu. Există comunicare între oameni la Poliție. Eu i-am văzut că relaționează nu bine, foarte bine”
Adrian Artene: „Riscăm să nu privim acest tablou așa cum ar trebui. Ne întrebăm dacă șeful Poliției Capitalei avea sau nu încredere în subalterni.
Întrebarea e alta: cei cu care au discutat, liderii clanului Duduianu, aveau încredere în șeful Poliției de la Sectorul 5?
Clanurile preferă discuțiile la cel mai înalt nivel. Nu doar în România. Marii turnători din mafia italiană rupeau legea tăcerii dacă aveau încredere într-un polițist, procurori care aveau autoritate asupra lor, credibilitate.
Liderii clanului Duduianu aveau încredere în Liviu Vasilescu, e un polițist care a coordonat servicii de operațiuni speciale. Merge acolo cine are credibilitate. Nu poți să stăpânești un leu, doi lei dacă nu ai autoritate în fața lor!”
Florin Vîlnei: „Domnul Vasilescu a mai participat la asemenea întâlniri. Prezența acestor oameni a fost necesară, datorită autorității în rândul infractorilor. Are o carte de vizită impresionantă”.
Adrian Artene: „Vă reamintesc de momentul mineriadei, când Radu Vasile a coborât în rândul minerilor. Minerii au vrut să discute la cel mai înalt nivel. A fost criticat pentru acest lucru. A trebuit să meargă acolo pentru a pune punct lanțului de violențe. Să nu uităm că în cazul înmormântării lui Emi Pian au fost în presă atâtea imagini rostogolite de la parastas, din preziua întâlnirii, iar Poliția criticată pentru că erau foarte mulți membri ai clanului acolo.
Florin Vîlnei: „Nu s-a dat legimitate acestui clan. S-au impus măsurile operative stabilite de conducerea Poliției Române. De ce nu au avut loc înmormântările la 14.00 ci mai devreme? Când s-au dus acolo în echipă, tot ce înseamnă șefi de poliție, nu au avut ce să facă decât să se alinieze. Jumătate din clanul Duduienilor a fost reținut, înainte de acest moment. Demisia este o chestiune de onoare”
Adrian Artene: „Tot ce s-a întâmplat ne arată faptul că nu e o demisie, ci o demitere. Dacă s-ar fi respectat procedurile, ar fi trebuit să existe o comisie și tot cei care au participat acolo să fie audiați, să se dispună în consecință. S-a greșit cumva, în ideea că te-ai spălat pe mâini, încercând să arunci responsabilitatea pe umerii șefului Poliției Române”.
Florin Vîlnei: „După 30 de ani de muncă ireproșabili, presiunea media, politică te scârbește. Mesajul nu este unul normal. Dacă atunci când îți asumi asemenea lucruri, când aplanezi posibile conflicte, mesajul de încredere scade, nu poate să crească. Și pe interior e o problemă la noi. Sunt oameni care muncesc zi lumină și nu sunt cunoscuți. Rămân așa cu un gust foarte amar”