GÂNDUL LIVE. Donarea de plasmă pentru pacienții Covid-19, o misiune imposibilă! Reporter GÂNDUL.RO: „Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Este un demers foarte anevoios”

GÂNDUL LIVE. Donarea de plasmă pentru pacienții Covid-19, o misiune imposibilă! Reporter GÂNDUL.RO: „Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Este un demers foarte anevoios”
GÂNDUL LIVE. Donarea de plasmă pentru pacienții Covid-19, o misiune imposibilă! Reporter GÂNDUL.RO: „Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Este un demers foarte anevoios”
Publicat: 03/09/2020, 12:35
Actualizat: 04/09/2020, 10:23

Persoanele care s-au vindecat de coronavirus și vor să doneze plasmă pentru actualii pacienți Covid-19 se confruntă cu o misiune aproape imposibilă, după cum a demonstrat Gândul.ro, într-un reportaj cu camera ascunsă. „Este un demers foarte anevoios”, a declarat, la GÂNDUL LIVE, Ana Maria Gagea, reporter Gândul.

„A fost o surpriză. Am crezut că lucrurile vor fi mult mai simple. Credeam că e un gest foarte frumos să donezi plasmă. Lucrurile nu sunt atât de simple. E un demers foarte anevoios.

Inițial ni s-a spus că trebuie să mergem în altă locație, până am ajuns unde trebuia. Un cadru medical ne-a spus că trebuie să avem un dosărel, mai multe documente, un document care să ateste că ai fost confirmat cu Covid-19 în urmă cu o lună, un alt document care să ateste starea de sănătate bună și să nu suferi de alte boli cronice.

Dacă ai peste 58 de ani, 55 de ani, nu poți dona! Doamna a povestit că doar vrea să doneze. Medicii i-au spus că nu are voie.

Oamenii nu știu… Dacă mergi la centrul respectiv nu îți vei lua banii. Trebuie la primărie să anunți că ai făcut acest demers”, a declarat Ana Maria Gagea la GÂNDUL LIVE.

Anamaria Nicola, profesor la Facultatea de Jurnalism: „Sistemul nu vrea să donezi plasmă!”

„Senzația generală e că sistemul nu vrea să donezi plasmă. Cu asta te confrunți. Cauți informație pe site, scrie acolo foarte clar că la 28 de zile de la test poți merge să donezi. Te redirecționează către cabinet, îți spun că le pare rău. Când am povestit public au început prietenii să îmi dea tot felul de numere de telefon, inclusiv numărul directoarei centrului de transfuzii. Eu trag un semnal de alarmă că sistemul este defect. Dacă un om normal nu poate să doneze.

Problema e că oamenii nu înțeleg că sistemul trebuie clar modificat. Azi am fost întrebată la centru când am fost bolnavă. Eu zic pe 30 iulie am primit test pozitiv. „Ne pare rău , recoltăm celor care au fost bolnavi după 1 august. Și mi s-a închis telefonul. Sistemul te respinge pentru că nu are nevoie de tine. E frustrant că nu au sânge, plasmă, că e nevoie de noi, dar nu putem ajuta. Am numărul directoarei, nu îl folosesc. Vreau să ajung acolo ca persoană normală. Vreau să fac ceva bun după ceva rău ce ți s-a întâmplat”, a declarat Anamaria Nicola la GÂNDUL LIVE.

Ana Maria Gagea: Am sunat o zi la centru, nu a răspuns nimeni.

Anamaria Nicola: „Oameni care au fost să doneze au spus că au avut programare și nu s-a respectat ora. Atitudinea personalului lasă foarte mult de dorit. Apreciez personalul medical, e o perioadă foarte dificilă, dar sistemul în sine nu funcționează, nu te ajută să ajuți.

Dacă soțul are Covid și stă acasă, soția și copiii pot umbla peste tot, pentru că statul nu îi mai testează. Înțeleg nevoia de bani, dar faptul că nu testezi măcar contacții imediați înseamnă că multe persoane vor umbla printre noi cu virusul și nimeni nu va ști asta. E un lucru foarte periculos!

A doua zi după ce am fost confirmată pozitiv, soțul și copii au fost să se testeze. Șefa DSP m-a certat că i-am trimis la spital să se testeze, că trebuie să stați în izolare. Ok, dar ne testează cineva cu ambulanța? Nu. Dacă domnul ministru are soluții… Eu nu cred că sistemul poate să ducă o povară atât de grea”

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”: Ne-am dori ca DSP să funcționeze mai rapid, mai precis…

„Avem probleme organizatorice, care țin de toată partea generală. Ne-am dori ca DSP să funcționeze mai rapid, mai precis. E clar că DSP-urile nu au fost pregătite pentru o pandemie. Putem să luăm fiecare caz în parte, dar vom ajunge tot în punctul în care vor lipsi lucruri.

Este o situație care e de așteptat. Peste tot la nivel de capitală sunt cele mai multe infectări. În general capitalele au multe cazuri. Și gestionarea situației se va face mai greu, toți pacienții dintr-o zi trebuie evaluați. În spitalele de prima linie, în Matei Balș. Trebuie să-i vezi, să-i evaluezi. Ar trebui să existe locuri în plan real pentru ceilalți, ca să fie evaluați în spitalele-suport.

Presiunea este mare, pentru că se lucrează la capacitate maximă, dar nu ar fi asta problema neapărat. Când nu ai locuri, dar îți trebuie o variantă rapidă, te trezești că ai foarte mulți pacienți și nu reușești să faci lucrul ăsta. Bineînțeles că nimeni nu este mulțumit.

La Balș sunt cele mai severe cazuri, vorbim de terapie intensivă. Sunt foarte puțini donatori de plasmă, dacă lucrurile nu se schimbă nu vom avea o eficacitate. De multe ori teoria e bună, practica ne face probleme.

Încercăm la nivel de Balș să informăm pacienții că există posibilitatea de a dona după ce s-au vindecat, dar de aici trebuie să fie și pașii foarte clari pentru ca persoana să facă lucrul acesta. Ar trebui să se desfășoare repede și cum trebuie”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer