GÂNDUL LIVE. Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: „Noi nu căutăm țapi ispășitori. Ne dorim să învățăm ceva dintr-o tragedie în care au murit 64 de copii”
This browser does not support the video element.
Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morți în incendiul de la Colectiv, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre caz, la aproape cinci ani de la producerea tragediei.
„Sunt patru ani jumătate, mai avem un pic și facem cinci ani de la Colectiv. Noi nu căutăm țapi ispășitori. Ne dorim ca în urma unei tragedii în care au murit 64 de oameni să învățăm ceva. Dacă ascundem greșelile, nu învățăm nimic.
Eu nu am văzut încă un exercițiu cu evacuarea unui mall la ore de vârf, suntem într-o zonă în care oricând putem avea un cutremur major. Nu facem asemenea exerciții.
Mă tem că este destul de târziu. Eu am vorbit cu unii pompieri atunci, mulți erau șocați, ar fi avut mare nevoie de psiholog, nu dormeau nopțile, după 2-3 luni. Au încercat să uite, ca și noi, să închidem în sertar. Chiar dacă am avut 3 luni de pandemie, pompierii trebuiau anchetați de mult.
Statul trage de timp. Orice accident în care moare un om cineva trebuie să poarte vina, pentru că nu s-a luat nicio măsură”, a declarat Eugen Iancu, care este și președintele Asociației Colectiv, la GÂNDUL LIVE.
Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv: „Sunt mulți oameni de neatins în România. Ei nu sunt pedepsiți, chiar dacă au dosare”
Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTC, spune că pedepsele date în dosarul Colectiv sunt mult prea mici, iar cei care ar trebui să plătească de fapt sunt „oameni de neatins”, care știu că nu vor păți nimic. Nu s-a schimbat aproape nimic în cei cinci ani de la tragedia Colectiv, a spus Iancu într-o intervenție telefonică la Gândul LIVE.
„Când l-am văzut la spital pe Alexandru, am simțit că e mort. Copilul meu era pierdut”
„Când am intrat în salon și l-am văzut pe Alexandru, am simțit că e mort. Copilul meu era pierdut”. Ochii lui Eugen Iancu se umplu de lacrimi. Alexandru, fiul său, era în Colectiv în acea noapte de vineri, 30 octombrie 2015. Și-a sunat părinții, aflați departe, în Anglia, în timp ce clubul ardea și a vorbit cu ei la telefon până a ieșit afară. Și după ce a ajuns la spital. De trei ori, în total, în acea noapte. „El încerca să transmită că totul e destul de bine. În realitate nu era așa pentru că ce nu știam noi atunci era că, el intrând în spital, a intrat de fapt în locul care îi va aduce moartea”. Pe 21 noiembrie, lupta lui Alexandru Iancu, 22 de ani, absolvent de ASE și muzician, s-a încheiat la Spitalul „Sf. Ioan”. Bacteriile au fost mai puternice decât focul. A fost cel de-al 59-lea tânăr care a murit în urma incendiului din Colectiv. „Mă învinovățesc pentru faptul că nu am dărâmat spitalele și pentru că nu i-am luat pe Bănicioiu și pe Arafat să-i dau cu capul de pereți și să le spun: „Mutați-i pe ăștia afară!”. Nu m-am gândit nicio secundă atunci că acest sistem este mult mai bolnav decât bănuiam eu”, spune acum Eugen Iancu, care a rămas în România să lupte cu un sistem căruia fiului său nu i-a dat nicio șansă. La un an de la tragedia din Colectiv, Gândul vă prezintă, în următoarele zile, o radiografie vie a fenomenului care a schimbat România: mărturii ale supraviețuitorilor și ale părinților tinerilor plecați prea repede dintre noi, destine mutilate, întrebări fără răspuns, revoltă, vinovați. De asemenea, duminică, în ziua în care se împlinește un an de la Colectiv, Gândul va difuza un film-document care va prezenta realitatea dramatică a unei Românii care nu va mai fi niciodată la fel”, declara Eugen Iancu în 2016.