Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Evaluare Națională și Bac 2020. Eugen Ilea, președintele FNAP și Cristina Tunegaru, profesoară de română, despre examenul maturității și provocările pentru elevi

GÂNDUL LIVE. Evaluare Națională și Bac 2020. Eugen Ilea, președintele FNAP și Cristina Tunegaru, profesoară de română, despre examenul maturității și provocările pentru elevi

GÂNDUL LIVE. Evaluare Națională și Bac 2020. Eugen Ilea, președintele FNAP și Cristina Tunegaru, profesoară de română, despre examenul maturității și provocările pentru elevi

Eugen Ilea, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți și Cristina Tunegaru, profesoară de română, au vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre examenele de la Evaluarea Națională 2020 și Bacalaureat 2020.

„Departajarea o face un calculator. Contează foarte mult și cum au știut părinții cum să bifeze căsuțele în formularul respectiv. Au fost și părinți care au bifat greșit, la Evaluarea Națională, în anii trecuți.

E o mică creștere a celor care au obținut o medie egală cu 5 sau mai mare. Ca număr de medii de 10 au fost dublu.

Este meritul copiilor și părinților, au investit atât timp, cât și bani. Subiectele de la matematică nu au fost chiar atât de ușoare, din ce am discutat cu profesorii.

„Am simțit pe pielea noastră ca părinți…”

Având în vedere situația de față, vezi Doamne, ar fi fost oferite subiecte mai puțin dificile…NU e adevărat, nu este cazul!

Am discutat cu un profesor de specialitate, de matematică și au avut nivel de dificultate la fel sau mai greu.

Online-ul nu a fost ceea ce s-au așteptat profesorii. Am simțit noi pe pielea noastră, ca părinți. Totuși uitați că rezultatele sunt pe măsură, deși am trecut prin această perioadă de stat acasă, de educație online”, a spus Eugen Ilea, la GÂNDUL LIVE.

Avem nevoie de mai mulți profesori, deoarece vom avea mai puțini elevi în clase

„Subiectele nu au fost foarte dificile, dar nici cele mai ușoare. Elevii trebuiau să cunoască noțiuni. Elevii care au obținut peste 9 au muncit extrem de mult în această perioadă dificilă. Vreau să privim imaginea în ansamblu.

Realitatea e tristă vizavi de mediul rural. Jumătate nu au obținut nota 5 la matematică, după 8 ani de școală. Nu au competențele minime de calcul. Înmulțiri, ordinea operațiilor. Ce se întâmplă aici? Un număr extrem de mare.

Mă îngrijorează, m-aș fi așteptat ca Min. Educației să stabilească o strategie pentru perioada următoare. Din toamnă nu ne mai putem întoarce la clasă cu 35 de copii. Examenul de titularizare este amânat.

Avem nevoie de mai mulți profesori, pentru că vom avea mai puțini elevi la clasă. Nu avem semnale de schimbare.

În rural, există școli cu clase de 35 de copii. Lângă aceste școli există și altele cu prea puțini elevi. Școlile trebuie să se asocieze. Ne trebuie un proces de schimbare, să începe încă de acum din vară.

Acești copii nu au reușit să învețe o înmulțire, în toți cei 8 ani de școală. Școala în online are mari probleme, nu e o soluție pe termen lung. Nu ne putem întoarce în toamnă cu școala online.

E important să discutăm, să atragem atenția Min. Educației că trebuie să deschidă discuțiile. Mărim numărul claselor, avem nevoie de profesori. Avem oricum un deficit de cadre didactice. Nu știm dacă se vor organiza concursuri de titularizare”, a spus Cristina Tunegaru, la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și