GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, liderul Sed Lex, despre descinderile la clanuri: „Toată presiunea este ațintită asupra Poliției. Dar oare pârghiile legislative ne permit să facem mai multe?”
Florin Vîlnei, președintele Federației Sindicatelor din Poliție Sed Lex, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre ultimele desfășurări de forțe în cazul uciderii interlopului Emi Pian și incapacitatea autorităților de a răzbi în fața clanurilor violente.
„E greu de explicat, ar trebui să mergem puțin în timp. Înainte de incident, cu trei săptămâni de zile în urmă, o parte din această grupare a fost arestată pentru cămătărie, șantaj la maneliști. Există un dosar deschis pentru cămătărie, dar și pentru tentativă de omor, omor – în urma evenimentului.
Trebuia o mai bună comunicare din partea instituțiilor noastre. De ce a fost dislocat o parte din efectiv?
„Toată presiunea este ațintită către poliție”
Nu sunt purtător de cuvânt al Poliției. Noi încercăm să facem o punte de legătură. Când te ocupi cu asemenea activități, când nu pot fi date publicității, nici nu poți să comunici, dar nu înseamnă că nu poți ieși cu un comunicat.
Vrem să asigurăm ordinea publică, să nu se mai taie, asta trebuia să comunice. Activitățile pe care le-au demarat. Românii trebuie să se simtă în siguranță. Tot ce înseamnă clanuri trebuie destructurate.
Toată presiunea este ațintită către poliție. Dar oare pârghiile legislative ne permit să facem mai multe? Rămânem stupefiați cu toții, dacă facem o analiză. Vă aduceți aminte de momentul anului 2016, când am fost singurul care a vorbit că au desfiiințat una din cele mai puternice structuri de informații? Au tras pe cineva la răspundere? Oamenii aceia furnizau informații din câmpul infracțional. Acum cine mai este acolo?
„Trebuia să mergem cu gaze peste ei!?”
Să nu ne mai mirăm. Am văzut vreo dezbatere, vreun parlamentar, care a luat o atitudine? Să spună că legislativul a modificat Codul Penal de 50 milioane de ori? Toate proiectele de legi nu au făcut altceva decât să ciuntească din autoritate.
Vă dau dreptate. Percepția opiniei publice asta este. Eu de aceea vă spun. De ce nu au comunicat la momentul de față? Parchetul de ce nu a comunicat? Trebuie să comunici.
Omul ce înțelege? Nu vorbim doar despre Emi Pian și celălalt…A fost un moment bun pentru ei să-și facă publicitate. Îmi aduc aminte de înmormântările unor oameni amărâți din Maramureș. În momentul înmormântării a descins poliția acolo, pentru că nu au respectat distanțarea socială…
Păi noi trebuia să mergem cu gaze peste ei! Că nu au respectat nicio distanțare socială. Toți plătim taxe și impozite, un fel de taxă de protecție statului.
„Un palat îl faci cu un milion de euro”
Eu stau și mă uit așa. Orice cetățean simplu poate să vadă doar din rețelele de socializare. Un palat din ăla nu îl faci cu 100.000 de euro, ci cu 1.000.000 de euro. Statul s-a întrebat de unde au avut venitul ăsta? În străinătate, dacă un vecin și-a luat ultima generație de mașină, vin Finanțele peste el. Aici nu avem nicio problemă. Nu plătesc taxele la stat.
De ce în fiecare an funcționarii statului fac declarația de avere? De ce nu și omul de rând? E discriminare între cei care își fac declarațiile de avere și ăștia care nu au cărți de muncă, dar au mașini, palate, de toate? Plătim și noi taxe în fiecare an.
Fiecare vorbim cum percepem lucrurile. Ne interesează să știm ce face capul până la capăt. Dacă nu au o coordonare unitară, nu poți să… E complicat de spus ce se întâmplă în MAI la momentul de față. Uitați-vă la câte experimente a suferit ministerul.
Contează că te-a susținut cine trebuie… Nu contează că ești meseriaș în MAI. Eu vorbesc de 20 de ani de Ghidul Carierei, pentru că nu le convine”, a declarat Florin Vîlnei la GÂNDUL LIVE.