Prima pagină » Știri » GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, liderul sedLex, despre cazul polițiștilor atacați cu coasa: Sunt în stare stabilă / Au crezut că pot aplana conflictul din discuții

GÂNDUL LIVE. Florin Vîlnei, liderul sedLex, despre cazul polițiștilor atacați cu coasa: Sunt în stare stabilă / Au crezut că pot aplana conflictul din discuții

Florin Vîlnei, liderul sindicatului polițiștilor sedLex, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, cazul revoltător al celor doi polițiști atacați cu coasa, în cursul unei intervenții în comuna Văcărești, județul Dâmbovița.

Doi polițiști au fost atacați cu o coasă în cursul unei intervenții în comuna Văcărești, unde localnicii au sesizat la 112 că un bărbat aflat în stare de ebrietate, e violent la adresa trecătorilor. În momentul în care a intervenit echipajul de poliție agresorul a fugit în curtea de domiciliu și a ieșit cu o coasă și i-a atacat pe oamenii legii, care au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

„La momentul de față, colegii sunt în stare stabilă. Nu cred că de fiecare dată trebuie să folosim armamentul din dotare. Ei au crezut că pot aplana conflictul din discuții. Dar de fiecare dată asistăm la discuții neplăcute. Avem de a face cu tot mai multă violență, oameni care nu vor să respecte legile.

Noi reprezentăm uniforma, instituția statului. E complicat să spun că trebuia sau nu să folosească armamentul. Au opus violență, colegii nu au făcut altceva decât să folosească armamentul din dotare.

„Au venit întăriri de la SIAS”

Întăririle au venit, colegii de la mascați, SIAS. E adevărat, infracționalitatea în mediul rural este tot mai crescută. Dacă noi solicităm sprijinul celor de la SIAS mereu, cădem în partea cealaltă. Noi trebuie să aplanăm conflictele gradual, să păstrăm un ton de liniște.

Din păcate, mai avem de a face și cu oameni care se manifestă violent. Oamenii ăștia trebuie să înțeleagă că ripostăm la violență cu violență. Colegii au folosit armamentul corespunzător, legal, așa cum spune manualul.

Nu ne dorim ca cineva să moară în urma unor astfel de conflicte, dar siguranța publică nu poți să o faci doar cu pixul, folosești armamentul din dotare, când este nevoie.

Lucrurile trebuie împărțite: Recrutarea privind resursa umană, instabilitatea pe funcție, în 1-2 ani de zile nu ai timp să cunoști populația, ne trebuie mai multă stabilitate pe aceste funcții.

Din cauza fluctuației de personal nu putem să ne impunem din punct de vedere al autorității, e foarte complicat în mediul rural.

Din punctul meu de vedere, probabil trebuie mai multă atenție pentru tot ceea ce înseamnă pregătire.

Despre cazul viceprimarului care a agresat un sătean

Cum să ne respecte oamenii când avem de a face cu asemenea indivizi, care ocupă funcții importante în stat și se comportă ca oameni fără minte?

Cred că este… Nici nu știu cum să cataloghez. Lipsă de respect, lipsă de educație, nu are ce căuta în astfel de comunități.

Dacă face parte din poliția națională, trebuie să-l amendeze. Altfel nu ne recăpătăm autoritatea.

Altă catalogare nu pot să îi spun. Probabil că și la el în ogradă se comportă la fel.

Despre manelistul care amenință cu moartea un polițist

Am văzut imaginile, același tip de comportament mahala, avem un precedent cu un asemenea element, i s-a întocmit dosar penal pentru ultraj! Chiar dacă încerci să te comporți cum că ai fi mai deștept…Uite că nu merge.

Încalci niște măsuri cu bună voie. Ne luptăm cu acest virus. Ne luăm măsurile de rigoare. Încercăm să aplicăm sancțiuni, dar ajungem și în astfel de cazuri. Colegii ar trebui să îi întocmească și dosar penal pentru ULTRAJ.

Vă spun de ani de zile că sancțiunile nu sunt pe măsura faptelor. Dar indivizii nu au nimic pe numele lor. Pierdem timpul. Înainte dacă nu plăteai amenda, făceai muncă în folosul comunității.

Așa gândesc oamenii ăștia. Poate se trezește și statul ăsta, ca să ne ocupăm mai mult de zona asta”, a declarat Florin Vîlnei la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și