Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că autoritățile nu au pregătit cum se cuvine începerea în siguranță a anului școlar, în contextul pandemiei de coronavirus și ne confruntăm cu „un haos în ceea ce privește asumarea responsabilității”.
„Este un haos în ceea ce privește asumarea responsabilității. Sunt foarte multe persoane care preferă să fugă de această responsabilitate. Se pasează responsabilitatea între ministere, părinți , școală și foarte mulți oameni așteaptă 12 septembrie să vadă ce s-ar putea face. Am propus la nivelul federației să se descentralizeze aceste decizii.
Dacă e să facem o paralelă între învățământul rural și cel urban, dacă la cel rural erau mai aglomerate, acolo putem păstra distanțarea socială, dar la urban nu avem cum. Cum vom începe învățământul? Sunt multe astfel de situații. Există o diferență între învățământul privat și public. Cel privat a reușit să se adapteze, cel public nu a reușit, foarte mulți fug de responsabilitate.
Autoritățile locale nu au dotat suficient școlile, în această vară, pe de altă parte. Pe de altă parte, iată cum au vrut să paseze responsabilitatea către părinți. Din păcate, MS de acum două luni a avut aceste scenarii, pe care le-a făcut de abia acum publice. Noi am solicitat să le facă publice, să vedem cum se pot organiza mai bine școlile pentru a crea toate condițiile.
Apropo de dotări. E în regulă, am mai adus niște containere, copiii vor fi mai distanțați. Mai nou, un copil trebuie să aibă cel puțin două măști pe zi. Cine le plătește? De unde vor fi achiziționate aceste măști? Există suficientă producție în România? Există suficientă forță pentru import? Nu vor crește prețurile? Sunt multe întrebări care s-au lansat.
Oricum vor fi și profesori dedicați. Dovadă că vara aceasta au fost unități precum grădinițele sau afterschool-urile și nu s-a întâmplat nimic rău. Există un risc însă să se întâmple. Care vor fi procedurile în acest scenariu? Dacă a fost un caz de Covid într-o clasă, două săptămâni să treacă în online… Au echipamentele necesare? Să fim pregătiți pentru scenariul roșu și în funcție de această situație decidem.
Ministerul va avea bătaie de cap la Evaluarea Națională, Bacalaureat. Dacă de ani de zile se respecta Constituția și se aloca 6% din PIB pentru învățământ, nu 2,4%… Am fi avut un învățământ mult mai bine pregătit. Câți dintre acești primari aflați în campanie electorală au ieșit în față și au spus „uite ce am făcut pentru învățământ, în vara asta”?” a declarat consultantul la GÂNDUL LIVE.