GÂNDUL LIVE. Gabriel Diaconu: România, o țară de „drone și căruțe”! / Ce spune psihiatrul despre un lockdown soft vs. unul hard, în plină pandemie de Covid-19
Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre măsurile restrictive potrivite pentru România, în plină pandemie de Covid-19. Acesta a declarat că există o diferență majoră între un „lockdown soft” și un „lockdown hard”, țara noastră fiind „incompatibilă” cu prima variantă, din mai multe motive.
„Voi ați arătat-o foarte bine. Definiția României este o țară de drone și căruțe. Sunt foarte multe căruțe. De acum înainte, mult mai mult, o să ne uităm la cei mai slabi dintre noi ca fiind variabila care moderează criza sanitară.
Putem să ne uităm cu un gen de tânjală, dar adevărul gol goluț e că România săracă, analfabetă domină. Nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să creeze două-trei-cinci Românii, dar pragmatic nu putem să recuperăm 30 de ani de deșertificare în educație de la cel mai mic nivel.
Dacă trăiam în România aia a dronelor, nu ar fi trebuit să avem această dezbatere. Oamenii ar fi dezvoltat valorile minimale, încât să aleagă politicieni mai buni, să fii construit o țară mai competentă, un sistem de sănătate. Suntem la nivelul căruței, nu e o rușine în asta.
Lockdown soft vs. lockdown hard
Cred că acum și am prezentat o analiză a ceea ce înseamnă un LOCKDOWN SOFT VS un LOCKDOWN HARD. Varianta soft e incompatibilă cu varianta căruțelor. Varianta soft e pentru România dronelor.
Merită să faci acest gest care dezvoltă viziune. Trebuie să gândești alonja lungă, pe 2021, nu pe termen scurt, pentru Moș Nicolae (alegerile parlamentare). S-ar putea ca pe 6 decembrie să avem un număr de persoane proiectate undeva la 3.000 de cazuri, dacă indicele de reproducere va rămâne la nivelul din ultima lună.
În România indicele este 1.15 în anumite situații peste 1.2, curba de creștere a cazurilor e în scenariul cel mai sumbru cu putință. Avem la dispoziție acest spațiu de o lună pentru a scădea transmisibilitatea. Trebuie să facem căruța sistemului sanitar funcțională.
Altfel vom vedea ambulanțe cu pacienți la poarta spitalului, care nu vor avea unde merge.
Din extrema trandafirie a primăverii pandemice, când România a arătat cât poate fi de unită, am trecut în toamna neîncrederii noastre, unde este vocea stridentă a celor care neagă, o înlocuiesc cu una bizară, cum că „se pune jugul pe poporul român”.
Trebuie să aducem și altceva în discuție. Oamenii, când au o stare psihologică activată, când vor fi speriați, vor îmbrățișa discursul celui mai convingători. Liderii politici nu sunt convingători.
„Fiecare bâlbă, taxată de omul de rând”
Fiecare bâlbă, ezitare, ce știu eu, expresie, va fi dur sancționată de către omul de rând, care îl preferă pe Vasile care a spus pe live că a citit el despre illuminati și 5G…
Deciziile liderilor noștri politici au fost în lumea reală a răspândirii Covid de un relativ eșec. Omul de rând taxează omul politic care i-a promis că va avea o toamnă frumoasă și uite că nu are.
Unii nu mai au bani, unii nu mai au loc de muncă, mobilitatea socială. Guvernul le-a dat cu flit acestor oameni.
Acum 12 ani a avut loc criza profundă, când au fost tăiate salariile. Băsescu a spus că își asumă o măsură profund nepopulară.
12 ani mai târziu avem o criză hibridă sanitaro-financiară și statul român se ferește să ia măsuri în concordanță cu realitatea anului 2020. Suntem în Europa Centrală și de Est, nu suntem vestici, nu am crescut foarte mult în acești ani”, a declarat Gabriel Diaconu la GÂNDUL LIVE.