Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Inundațiile au făcut ravagii în Botoșani. Ministrul Mediului: „Suntem pregătiți să gestionăm situația. Avem toți colegii de la ISU și Apele Române pe teren”

GÂNDUL LIVE. Inundațiile au făcut ravagii în Botoșani. Ministrul Mediului: „Suntem pregătiți să gestionăm situația. Avem toți colegii de la ISU și Apele Române pe teren”

GÂNDUL LIVE. Inundațiile au făcut ravagii în Botoșani. Ministrul Mediului: „Suntem pregătiți să gestionăm situația. Avem toți colegii de la ISU și Apele Române pe teren”

Cel mai mare risc de inundaţii este pe râul Prut, în zona barajului de la Stânca Costeşti, pentru că există o cantitate imensă de apă care vine din Ucraina, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Costel Alexe, într-o intervenție telefonică, vineri, la GÂNDUL LIVE.

„Autoritățile statului român sunt pregătite  să gestioneze această situație provocată  de aceste fenomene hidrometeorologice. Cele mai ridicate vulnerabilități  le avem la barajul de la Stânca Costești,  unde în baraj ar trebui să aducă și această viitură cu o cantitate imensă de apă ce provine  în urma precipitațiilor din Ucraina. În momentul de față avem toți colegii de la ISU și Apele Române pe teren, s-au pregătit în eventualitatea în care am avea în pericol de inundații și să putem, dacă va fi cazul, să relocăm și poulația de acolo . Astăzi cele două comunități  locale care ar putea fi afectate sunt Baranca și Rădăuți -Prut”, a precizat ministrul Costel Alexe, la GÂNDUL LIVE.

Ministrul a mai precizat că, „în acumularea de apă de la Stânca Costești unde am și vizitat-o din nou luni, am eliberat o cantitate de apă, astfel încât putem primi această viitură pentru a reduce riscul posibilității de a avea inundații”.

Inundații în Botoșani

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat, joi dimineață, că vârful maxim al viiturii de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainian, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României.

Potrivit unui comunicat de presă emis de „Apele Române”, joi dimineața, la stația Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste cota de pericol și va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o ușoară tendință de scădere.

Specialiștii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore.

Mai multe echipe de intervenție au fost deplasate pentru apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin consolidarea accesului în locuințe cu saci (20.000) și panouri mobile (500 metri liniari), în scopul protejării populației care trăiește în lunca inundabilă a râului Prut.

Specialiștii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

Autor

Citește și