GÂNDUL LIVE. Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița: „Nu este nimic nou. Ne-am manifestat mereu nemulțumirea că totul se face pe genunchi!”
This browser does not support the video element.
Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre conflictul dintre PNL și CCR în plină epidemie de coronavirus, din care românii nu mai înțeleg nimic. De asemenea, acesta a vorbit despre ce măsuri economice ar putea fi luate pentru a traversa criza.
„Pentru ALDE nu e nimic nou. Ne-am manifestat mereu nemulțumirea că totul se întâmplă pe genunchi. PNL a dat dovadă de incompetență, nu a reușit să vină cu o idee, și cetățenii români să înțeleagă ce se întâmplă.
Din partea Executivului asistăm la un atac continuu la atacul CCR, la Constituție. Cum nu îți convine ceva, poate fi contestat.
„Oamenii s-au săturat după trei luni de nebuloasă!”
Încă de la începutul instituirii stării de urgență / alertă am avut o responsabilitate mai mare din partea oamenilor decât a guvernului. Această bulibășeală a dat o cale oamenilor să-și vadă propriul interes. Oamenii s-au săturat după 3 luni de nebuloasă, oamenii au analizat ce s-a spus prin aceste restricții și ce au făcut practic liberalii, au petrecut, și-au făcut zile onomastice, au făcut întâlniri politice.
Cum respecți o regulă făcută de un guvern care nu respectă? Și în prima etapă și acum oamenii se protejează pe cât posibil. Nu pentru reguli, pentru că sunt făcute pe genunchi.
Guvernul nu are decât să respecte, nu are cum să ia locul legislativului, poate să vină cu o hotărâre de urgență, să fie în concordanță cu legislația în vigoare, chiar dacă nu le convine. Nu poți să vii cu o altă propunere, dincolo de lege.
Pentru mine există o disperare a pensionarilor, nu e o supriză că avem 2 milioane de pensionari care au sub 1.000 lei pe lună, ei așteptau modificarea legii. Nu poți să spui cu două luni înainte de aplicarea legii că nu sunt bani pentru pensii și alocații. În disperarea lor oamenii așteaptă bănuții.
Acel program de relansare economică nu a fost decât unul de lansare electorală. Nu mi se pare normal, nu a fost clarificată această pandemie, dar trebuiau să-și asume ca atare. Să aplice acele soluții pe care le promiteau acum 3 ani.
I-a luat prin surprindere pandemia, puteau vedea înainte că vom avea probleme. Să nu oblige spitalele să cumpere doar de la Unifarm, iată ce problemă avem cu Unifarmul. Premierul Orban e interesat doar de fondurile care pot fi utilizate în campania electorală.
Trebuie să gândim metodic, ce priorități avem pe termen scurt și termen lung. Nu e o noutate că trebuie să cheltui banul public așa cum trebuie. Nu e foarte greu să vii și să stimulezi acele domenii economice care îți aduc plus valoare, să nu te concentrezi pe zone care mai suportă anulare.
Am rezerve în privința acelui număr mare de infectări. Ponderea de infectare este extrem de mică în rândul românilor, o persoană la mia de testați.
Cum salvăm economia afectată de criza Covid-19
Acest domeniu Horeca nu înseamnă doar hoteluri și restaurante, e un sistem de promovare a țării, de colectare de taxe, o întreagă industrie la care s-a pus umărul foarte tare în ultimii zece ani. Am rezerve privind specialiștii care vin zi de zi cu o idee. Păreri de la veniți și neaveniți sunt multe.
Ce facem cu economia? Putem să păstrăm o distanță fizică mult mai amplă. Putem pune doar mese cu 4-6 membri. Oamenii ăștia au investit, acum încearcă să supraviețuiască. Acest domeniu nu poate fi lăsat de izbeliște.
Eu sunt adeptul școlii clasice, chiar dacă aș umbla la metodica predării și programă. Nu mă pronunț până în toamnă, nu vreau să mă antepronunț, cum face Orban, care spune că va fi al doilea val. Să vedem concret pe ce ne putem baza”, a declarat Ionel Petre la GÂNDUL LIVE.