GÂNDUL LIVE. Marius Chirca, de la Kola Kariola, despre cazul șoferiței care a trecut peste puii de câine: „Când spune că nu i-a văzut, dați-mi voie să nu cred…”
Marius Chirca, de la Asociația Kola Kariola, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cazul șoferiței care a trecut – pur și simplu – peste mai mulți cățeluși, fără să oprească pentru a vedea ce a făcut. Doi dintre pui au murit.
„Când spune că nu i-a văzut, dați-mi voie să nu cred. Când spune că a frânat, mergea cu viteză foarte mică, 20 km/h, era foarte simplu să pună frâna fără să-i calce. E clar că acei câini nu au ce căuta pe stradă, dar asta nu îi dă dreptul să treacă peste ei.
În primul rând oprești. Dacă era un copilaș în cărucior? De doi ani? Haideți să nu credem, fiecare dă argumente să se scuze. Cunosc oameni, șoferi de TIR, care îmi spun că îi vânează. Sunt oameni care fac asta. Am asistat la o scenă de genul ăsta acum 15 ani, când nu aveam nicio organizație. Atunci am fugit după șofer, l-am dus la veterinar cu câinele și l-am pus să plătească.
„Spune că nu i-a văzut. Dacă era un copil pe trotinetă…”
Spune că nu i-a văzut. Pentru că e vorba de un câine. Dacă era un copil pe trotinetă, acum era arestată, era mare tamtam, era acuzată de crimă. Dar e vorba de un câine. Când e vorba de un câine…
Ce reușesc și observ…Intru în contact cu persoane care mai adoptă câte un animal, am comunicare cu ei, au compasiune, milă, cât de important e să tratezi animalul ca pe un membru al familiei. Extrem de puțin. Zona rurală rămân la stadiul de primitivism.
Acum sunt la Puppy Land, la sanctuar, de 11 luni sunt mutat aici. Cățeii nu aveau ce căuta pe stradă, e vina celui care i-a lăsat acolo. Doi: argumentul că n-am văzut dați-mi voie să nu cred.
Am frânat. Nu. Nu ai cum să nu vezi că ai trecut peste niște căței. Cobori. Ajuți. Dar nu treci pur și simplu. Nu accept nicio scuză, să treci mai departe să nu îți pese.
„Asociațiile de animale mi-au sărit în cap”
Mai avem un caz cu un dement care a luat o iapă și i-a introdus în vagin un par de lemn.
Cazul cu pisica este în jud. Cluj. Ultima oară când am fost acolo am fost pentru cățelușa abuzată sexual. Am dus o luptă de trei zile pentru a o lua de acolo. Ei nu au avut soluții pentru ea, au lăsat-o într-o cușcă insalubră.
Asociațiile de animale mi-au sărit în cap, că vreau să-mi fac imagine, că vin de la București.
Am fost la procuratură, șef de poliție, DSV, am tras cu dinții, fumam două pachete de țigări pe zi, eram cu nevasta mea la Cluj. Știți unde este pisica bătută? În curtea omului. Autoritățile ar trebui să aibă centre, să se ducă și să confiște.
Dacă trece unul cu căruța și bate un cal, eu nu am ce să-i fac. Ei nu plătesc nimic la statul român. Nu am niciun drept legal. Am ajuns să mergem peste barbari și cu polițiștii, care se uită că nu cunosc cazul. „Hai, te rugăm frumos, dă-ne animalul, că l-ai bătut, e zarvă mare, e televiziune!”.
Barbarul care viola cățelușa a făcut asta 8 luni. O băga în casă, o viola, apoi o scotea afară în lanț. Am trimis o prietenă din Cluj la dement, ca să spună într-o declarație că renunță la cățelușă. Cu toate că nu o deținea legal, nu era sterilizată etc.
Poliția îmi impune, tu, Kola Kariola, nu ai niciun drept să iei cățelușa, e a lui. Poate să vină să o ceară. M-am dus să iau cățelușa cu plângeri penale la toți. În acel moment, când și-au dat seama că sunt documentat, într-o oră am avut cățelușa. Am plecat la București cu ea, acum e fericită, la o familie.
La sanctuar intru în legătură cu comunitatea asta primitivă. Pentru primar ei sunt votanții de care au atâta nevoie. Când poți să faci lucruri minunate, nu se vrea. Așa îi vor. Dobitoci. Problema vine din zona rurală. Oamenii nu au educație.
Am făcut o adresă către Min. Mediului, în care să facem o campanie prin care să nu mai ia oamenii căprioarele din pădure. Aveam avalanșă de mesaje în care ne ziceau oamenii că au găsit un pui de căprioară. Oamenii mutilează acești pui de căprioară, ei trebuie să stea în pădure. Mama lor fuge, nu ai voie să pui mâna pe aceștia. Mutilați niște pui nevinovați, căprioara nu trăiește cu grăunțe și apă. Laptele de căprioară are 35% grăsime.
Am cumpărat un teren numai pentru ele, eu nu le ating, nu pun mâna pe ele. Ne-am întins pe 6ha și jumătate, avem cai care au fost bătuți, măgari, cocoșei, rațe cu handicap, avem căprioare. Ne-a sărit în ajutor biserica, care ne-a dat 3ha și jumătate în concesiune. O să fac ceva și pentru comunitate, facem o masă pe săptămână, să interacționeze copiii nevoiași cu animalele. Facem acte de caritate și pentru oameni, nu doar pentru animale. Aceste animale sunt să le iubim. Proiectul începe în august”, a declarat Marius Chirca la GÂNDUL LIVE.